Mörk choklad och vin – En smakexplosion för själen!

Det finns få saker som är mer anpassat att njuta av under en lång i ihärdig vinter som mörk choklad. Det ger en stunds känsla av fullkomlighet och är dessutom väldigt nyttigt och skyddar mot många av vinterns sjukdomar. Att det dessutom påverkar oss positivt rent sensoriskt är också väl passande i mörkrets tid.

Ljuset hade börjat skymma över Stockholm stad när vi samlades för att prova fylliga viner och högkvalitativa choklader. I kväll hade vi 5 stycken högkvalitativa choklader att testa oss igenom tillsammans med fyra kvalitetsviner. Hur gör man när man provar vin, hur ska man äta en choklad och hur skall dessa kombineras? Detta var några av kvällens huvudfrågor. Men vi gick också igenom många fördjupande frågor om vinframställning, lagring och smakutveckling. Nedan följer de viner och chokladsorter som testades under denna sköna lördag.

Trimbach Riesling Reserve med en 70 % Cru Ecuador

En klassisk Riesling från det franska inlandet, Alsace gränsande till Tyskland. Egendomen Trimbachs vinodlingshistoria går tillbaka till år 1626. Sedan dess har tolv generationer av vinmakare utövat sin passion för Alsace-viner, från far till son, med ett rykte av excellens.

De utvalda vingårdarna får tala sitt klara språk och vinet är distinkt, klart och tydligt i smaken. Man tror på att jordmånen och druvan i sig ska göra jobbet och utesluter avancerade jäsningsmetoder eller fatlagringar. Samt att man jobbar med låga skördeuttag för högre intensitet.

Friskheten och fruktigheten dominerar men mer komplexa kryddiga smaker träder fram tillsammans med vår choklad från några högkvalitativa plantage med kakaobönor i Ecuador. Även chokladen påvisar en elegans med lång eftersmak, lätt syra och bra fruktiga toner. Båda delar väldigt terriordrivna med smak av sitt ursprung.

Delas Saint-Espirit Cote du Rhone och Valrhona Jivara 40%

Vi fortsatte vidare till ett elegant, komplext och välbalanserat rött vin från södra Frankrike. Delas är en välkänd producent med många prisvinnande viner i sin portfölj. De har några av de finaste gårdarna i Rhonedalen i sin ägo och är väldig pricksäkra med sin blend av druvor.

Detta är ovanligheten dominerat av Syrah och kryddat med grenache-druvan till skillnad från vinets ursprung då det motsatta är mer vanligt. Det ger ett mer kaxigt vin med mer peppar och animaliska toner.

Liksom Trimbach vill de framhäva druvan och låter därför bara 30 % av vinet fatlagras en kortare tid. Köttigt, medelfylligt och smakfullt av allt från lakrits till röda bär. Den får sällskap av en mjölkchoklad från världsproducenten Valrhona, som faktiskt har sitt ursprung just i Rhone, kring kullarna i Hermitage.

Den är extremt len, tjock och krämig och smakar av lite malt, karamell och vanilj men med en påtaglig kakaohalt. Perfekt att dämpa vinets torra toner och lyfta fram fruktigheten helt enkelt.

Mouton Cadet möter Vila Gracinda 67%

Som kontrast till föregående viner provade vi vidare med ett fylligt Bordeauxvin med en bas på Merlotdruvor och med en aning Cabernet franc. Syran är relativt låg i detta vin och smaken bär mer mot mörk frukt och påtaglig ekfatston. Detta var väldigt uppskattat av oss alla och verkligen prisvärt för sin kvalitet.

Denna var väldigt trevlig på egen hand men tanninerna kräver efter några sippar att inmundigas med något fett eller proteinrikt. Som tur var hade vi en högkvalitativ choklad gjord på Trinitariobönan. Den har en balanserad kakaohalt på 67% som bjuder på en viss bitterhet.

Den strama strukturen lyfts fram ytterligare med vinet, smakerna går hand i hand med viol, tobak, kryddor och även i choklad en mörk bärighet. Harmoni helt enkelt!

Torre de Falasco Ripasso med 99% Noir och vit choklad

Som grande finale har vi med oss ett torrt Ripasso från Valpolcella i Italien. Det är ett vin som görs delvis på pressresterna från Amarone för att få en extra smakdimension och ett djup i vinet. Smaken är lång och finstämd med mycket härlig körsbärsarom och färska örter. Det rundas av med en lätt vaniljlenhet och även lite frisk syra som gör att det inte alls känns tungt.

En smakexplosion som dock fick kombineras fritt av gästerna med både en nattsvart, komplex och väl avvägd 99% choklad från Michel Cluizel samt en vit choklad från Toscanas kvalitetsproducent Amedei. Bäst matchning blev det med den mörka chokladen som har en bättre passande smakintensitet medan den vita chokladen var himmelsk att avsluta aftonen med.

Vi lärde oss mycket av varandra och gick in i många trevliga diskussioner om både kvällens tema och många andra ting. Det var i alla fall tydligt att choklad passar bäst med ett medelfylligt eller fylligt vin för gästerna. Så är för det mesta fallet, men det går verkligen att möta syrliga och eleganta viner också som vi upptäckte under kvällen.

Jag vill också passa på och tacka alla gästerna och hoppas de hade en lika trevlig afton som mig! Jag ser fram emot fler provningar under året.

Spana in vår hemsida för mer information om kommande provningar!