Ökad popularitet för mikrobryggerier och vi förstår varför!

Dryckesprovningar på Örebro Saluhall är smått i en högkonjunktur nu, sannolikt mycket beroende på trend. Samt förstås, i stundande höstmörker mår vi gott av att samlas, umgås över mat och dryck, och varför inte upptäcka något nytt på dryckeskartan, genom att gå på just en dryckesprovning?

Kvällens provning i hallen som en skara anslöt sig till bjöd in till 7 intressanta ölsorter med tilltugg. Ölsorter av olika ursprung och karaktär smakas av och pratas kring. Efter en kort presentation av kvällen får deltagarna en kort övning i ämnet sensorik med att dofta på olika aromer, däribland några är mycket typiska i ölglaset. Tilltugg till ölen för övrigt bestod i ett ölkorv, nötter, chips, ost och oliver.

Vi inleder provningen med en svensk lager

Först ut var en intressant lager från Östersund, med tydlig efterbeska. Jämtlands Bärnsten, ett kopparfärgat öl med anor från den tiden när Jämtland blev med president, sent 90-tal. Man frågade sig på det lilla mikrobryggeriet om man inte skulle skapa ett festivalöl till Storsjöyran. Därmed föddes Jämtland Bärnsten.

För övrigt ses det lilla bryggeriet som en av pionjärerna i gärningen till landets i antal ökade mikrobryggerier. Utmärkt öl som törstsläckare samt till ölkorv, svensk husmanskost och förstås vårt stundande julbord.

Världens äldsta bryggeri i drift

Sedan var det dags för ett veteöl från Bayern Tyskland. Weihenstephan Hefe Weisse kommer från väldens äldsta bryggeri ifråga av att fortfarande vara i drift. Från början drivet i klosterregi, fram till 1803.

Detta öl har en smakrikedom utav både citrus och honung. Det bjuder också på generös brödighet, då viss del av jästfällningen fortfarande är kvar i ölet. Passar utmärkt till det tyska köket, då med fördel när matvalet är olika korvar från just Sydtyskland. Gärna i ackompanjemang till syrliga inslag som surkål med någon sked tysk söt, stark senap förstås.

En kultstämplad veteöl du inte vill missa

Då var det dags att gå över till Duvel Moortgats kultstämplade ale, Vedett Extra White. Vedetts historia går tillbaka till 1945. Ett veteöl med endast naturliga ingredienser, såsom korn och vetemalt, humle och märk väl, koriander!

Liksom föregående öl så tappas ölet ofiltrerat på flaskan för att ge en högre komplexitet i smaken. Ölet är i sig en utmärkt törstsläckare i sommarvärmen, men hälls också med fördel i ditt blåmusselkok, för en god sky att doppa brödet i. Annars rekommenderas ölet i kombination med kittost på rostat bröd.

Spöklik suröl och ökad popularitet för mikrobryggerier

Härnäst tar vi oss till Kalifornien i USA, till ett av landets största mikrobryggeri, Stone, som faktiskt har en filial i Tyskland. Bryggaren Greg Koch har förflutet i musikindustrin, och det syns i designen på Stone White Ghosts burk.

Denna ”suröl”, som ger just en spöklig vit slöja i glaset, tack vare inslag utav jästfällning i känd veteölsstil. Benämningen ”suröl”, eller ”sour beer” vinner alltmer publik på Sveriges pubar just tack vare den markanta syran utav citrus. Ölet ger dig en hög smakupplevelse med Ägg Benedict eller krämiga vitmögelostar.

Åter en amerikanare från Kaliforninen och denna gång från bryggeriet Lagunitas, en IPA. Denna ölstil med sin markanta efterbeska med stor andel humle vinner alltmer popularitet inte minst i Sverige. Vi ser många exemplar på tapp numera på puben från mikrobryggerier.

Utöver markant efterbeska bjuder ölet på både grape, tallbarr och rostade toner. Utmärkt vardagsdryck, men också till favoriter som grillat och tacos.

Två särpräglade belgiska öler

Tillbaka till Belgien, för en överjäst öl med högre alkoholvolym procent än normen, som oftast ligger runt 5 volym procent. Här kliver vi upp till 8,5 volymprocent med Duvel. Alkohol är en smakbärare i sig, så här är höga smaker att vänta.

Denna blonda ale jäses i flera omgångar och fortsätter att utveckals på flaskan. Kombineras till fördel med fisk och skaldjur, mångas favorit denna kväll till manchego osten.

Ännu ett belgiskt öl är Westmalle Trappist Dubbel som är en mörkbrun överjäst öl. Det här är ett klosteröl från ett av de elva trappistbryggerierna i landet, utanför Antwerpen. Med sina 7 volymprocent till trots, som är tämligen högt, så var det knappast något som färgade smaken.

Fylligt med rostade toner utav mörkt bröd och choklad inte minst som effekt av ett hårt rostad malt. Några av deltagarna associerade till Stout, och visst finns några gemensamma nämnare i smakpalletten, så också till vår svenska julmust.

Det senare sannolikt beroende på ölets egen sötma och förnimbar enbärston. Fylliga som milda osttyper i kombination som Morbier och Comté rekommenderas. Även en bit gravad lax, kommenterade en deltagare. Jag är av samma åsikt, gärna då ett mörkt bröd. Och varför inte åtnjuta en Westmalle till julbordet?

Vi bockar och tackar för denna kväll!

Kvällen avrundades med lite frågor kring öltillverkning samt öl och mat i kombination. Deltagarna har under denna kväll verkligen imponerat med egna tankar, förslag och experiment. Men, nu får vi tacka alla för en trevlig provning i Saluhallen i Örebro, och önska er välkomna återigen på en provning med Taysta.