Öl och ost – En oväntad kombination av smaker

Öl och ost, det finns verkligen få saker i världen smakar så gott. Därför har vi denna kväll provat öl som passar för alla ostälskare där ute. Alla vi ostälskare vet hur lätt man kan känna ett mer eller mindre beroende av denna bakteriestinna, umamirika och genuina produkt som bygger på tusentals år av tradition.

Vad få är bekanta med är hur optimalt öl och ost kan fungera ihop. Båda hantverken är, trots sitt angrepp av jäst, bakterier, bergmineral och ytterligheter något av de mest rena och distinkta produkter vi har idag i livsmedelsväg.

Därför finns det också en uppsjö av båda delarna. Men ikväll hade vi lyxen att kombinera några högkvalitativa öler med karaktäristiska ostar. De fyra öl och ostar vi provade var de följande:

Jämtlands bärnsten med en brie de meaux

En öl som är så intensivt gyllengul och skimrande får läpparna att salivera. Doften och smaken av den ger en känsla att att vilja ha mer, men inte för mycket.

Det är en ljus lager, men den har en kraft som står över mycket. Smaken är lång och en relativt fyllig munkänsla dröjer sig kvar. Det är en lager i märzenstil med anor tillbaka till 1500-talet. Ölen har toner av kola, pomerans, mörkt bröd och mustiga kryddor.

Att släta ut den pigga kolsyran med en brie var riktigt kanon. Osten i sig blir både mer smakrik, kryddig, blommig och får den där tidigare munskänslan från ölet att ligga kvar längre. Perfekt för att vandra över till nästa öl!

Fuller’s ESB möter en kittost

Fuller’s föddes 1845 genom ett partnerskap mellan familjerna Fuller, Smith och Turner. Bryggeriet ligger kvar på sin ursprungliga plats än idag och har exportmarknader i över 60 länder. Men Sverige står som stolt etta på deras exportlista.

Här har vi en känsla för smak och kvalitet så att säga. ESB står för extra special bitter och är en klassisk engelsk stil med tydligare humlkropp men också en något mildare kolsyra och ger lätt en mer ”vattnig” känsla men bjuder desto mer in till komplexa smaker.

Mörk brödsirap, torkad frukt, apelsin och citruszest blandas med en välrostad maltig eftersmak. En mer intensiv smak som matchade vår, till kvällen, mest intesivt doftande ost. En Münster från Alsace, som är en kittost med tydlig sälta, bra söt eftersmak och något fruktig ton. Väldigt tjock och härlig konsistens som går i harmoni med den mer runda ölen och tillsammans blir det en harmoniserad och väl avvägd smakkombination.

Duvel tillsammans med Gruyére

En riktigt djävul, som några kräsna ölkonnässörer sa på 1920-talet. Och därav fick den ta tillbaka namnet Duvel = Djävul, efter att ha haft namnet Victory Ale en kort tid tack vare segern av första världskriget.

Det här är en klassisk belgisk öl som påminner lite i stilen av en veteöl med sin fräschör och doft av mosad frukt och citrus. Väldigt värmande alkohol på 8,5 % men ändå skarp och pigg med mycket syra, trevlig mineral och lätt jästig känsla av nybakat bröd. Den är torr och så även osten.

En vällagrad Gruyére som grottlagrats i Margot i Frankrike där den fått mogna naturligt och även tilltagit smak från omgivningen. En väldigt vuxen kombination med en ganska extrem och välsmakande öl som samsas med en hård och intensiv schweizisk Gruyére. Det enda som saknas är en bit päron och man kan imponera på vem som helst.

Fuller’s Porter och en bit Kvibille

Vi landade i att gå tillbaka till engelsk mark och testar en typisk och välrostad Porter i brittisk stil. Den brända malten ger oss härliga aromer av kaffe, bitter choklad russin och rågbröd. Humlen som endast består av sorten Fuggles ger inte så mycket beska men väl mycket kryddiga, blommiga toner med lite peppar, kummin och ängsblomster.

Ett kraftpaket där den intensiva smaken kommer ligga kvar oavsett matbit. Vi valde en Kvibille Gärddädel för att kunna möta i konsistens och fylla ut munnen med en hög fetthalt och lång fin mild smak av blåmögelost. Osten mottogs tacksamt av ölet och de rostade tonerna mildrades något utan att försvinna. Ett roligare alternativ än kaffe och kaka kan man lätt säga!

Jag är som vanligt extremt tacksam för allt visat intresse och hoppas innerligt introduktionen till denna smakvärld givit er mersmak för både öl och ost.

Kvällen var väldigt trevlig och bjöd på härligt mingel. Jag ser inga hinder för att göra nästa tillfälle till en minst lika rolig kväll, så för mer information om kommande provningar, titta in här!

en god ost och ölprovning med spännande smaker