Ölprovning i Gävle

I centrala Gävle den 22/04/2014 arrangerade vi en ölprovning utan dess like. Provningen arrangerades på Söderhielmska Gården och leddes av Sommelieren Torbjörn med en gedigen kunskap kring ämnet. Som grund ligger utbildning från bland annat: Gryhtytte Akademi inriktat mot dryckeskunskap, Bryggerteknik från VBU Ludvika, Plumton College utbildning inom vineri och vingårds teknik samt ett diplom från WSET. Torbjörns kompetens sträcker sig långt från utbildningarna med resor och arbete från exempelvis: Ferngrove Vineyards, Villa Saletta och Kilchoman Distillery, Isle of Islay.

Kvällen inleddes med en presentation av provningsledaren, efterföljt av en kort genomgång av de råvaror som används vid öltillverkning. Därefter presenterades, provades och diskuterades kvällens öl en efter en.

  • Estrell Damm – En ljus lageröl med starkt fäste i Barcelona. Som använder sig av, inte enbart egenmältat korn utan även ris på samma sätt som storsäljaren från det stora landet i väst. Ölen är bryggt efter ett recept från 1876. Doften var försiktig, men citrustoner och en liten sötma i smaken som väckte intresse.
  • Schnedider Weisse Tap 1 – En smakrik bärnstensfärgad veteöl med jästfällning från anrika bryggeriet Schneider. Så som väntas av ett veteöl från södra Tyskland finns här både kryddnejlika och skumbananer, även om de senare dominerade. En uppskattat öl som är mycket användbart till mat, vilket lockade till vidare diskussion. Vänlig vid kräftskivan och skaldjur.
  • Samuel Adams Boston Ale – En lite ovanlig ale som följer en New England tradition där en första jäsning sker kring 20 grader, så som brukligt för ale. Efterföljt av en andra jäsning vid låg temperatur, så som sker vid tillverkning av lager. Humlesorterna Hallertauer Mittlefrüh, East Kent Goldings och Fuggles hade använts vilket visade sig då smak och doft var åt det robustare hållet.
  • Brooklyn East India Pale Ale – En välhumlad ale från detta lilla bryggeri som har fått så stor plats på den Svenska ölscenen. En förvånansvärt klassisk IPA där färg, smak och beska för tankarna närmast till ursprungslandet England. Humlesorterna East Kent Golding, Willamette, Northdown och Centinnal har använts till detta öl.
  • BrewDog Rip Tide – En mycket välbyggt öl från dessa ganska nya oberoende bryggare i Skottland. En becksvart imperial stout som väcker många tankar. Att det handlar om en stout är det ingen tvekan om – torrt, brända toner och en tydlig smak av kaffe. Dessutom har man gjort denna öl utan förnimbar restsötma, något man förvånande nog uppnår med mörkt muscavadosocker.

Kvällen avrundades efter 90 minuter med många nya intryck och en djupare förståelse för ämnet öl. Så olika öl kan se ut i glaset, för att inte tala om dess skillnader i doft och smak.

 

Vill du lära dig mer om öl? Gå då på en av våra ölprovningar Klicka här

 

IMG_20140418_173151

 

 

IMG_20140418_190156