Ölprovning i Gävle den 30/05/2015

HumleSista lördagen i maj samlades ett härligt gäng på Scandic CH i Gävle för att prova öl. Sommelier och provningsledare Lillemor hälsade alla välkomna. Kvällen började med att provningsmetodiken presenterades innan den första ölen provades. Vidare berättade Lillemor om ölets olika råvaror och de olika jäsningsteknikerna samt hur de påverkar ölets karaktär. Deltagarna var väldigt intresserade och det blev en del diskussioner, frågor och mycket skratt under kvällen. De ölsorter som provades var:

Nils Oscar God Lager
Ljus lager från Sverige. Bryggeriets första ölsort och dess storsäljare. Smaken är maltig, något humlearomatisk med inslag av honung, örter och ljust bröd. God till husmanskost.

Vedett Extra White
En belgisk veteöl med en frisk doft och smak, med inslag av apelsin och citron, torr med liten beska. Ofiltrerad. En härlig sommaröl. Perfekt till skaldjur!

Sleepy Bulldog Pale Ale
Gotländsk öl med humlearomatisk doft och smak med inslag av tropisk frukt, apelsin, örter och knäcke. Tydlig beska och lång fruktig eftersmak. Trevlig som den är.NapaSmith_All1

Napa Smith Organic IPA
India Pale Ale från soliga Kalifornien. Fruktig och tydlig humlearomatisk smak Tydlig beska med inslag av pomerans, dadlar, aprikos, citrus och örter. Passar till kryddstark mat och lagrade ostar

Young´s Double Chocolate Stout Engelsk Stout
Fyllig smak med tydlig chokladkaraktär samt toner av kaffe, lakritsfudge och kavring. Passar utmärkt till mörk choklad eller en kraftig blåmögelost.

Provningen avslutades med att deltagarna fick prova en chokladtryffel med lakrits tillsammans med stouten. En höjdare tyckte de flesta.