Ölprovning i Västerås den 21/03

Ölprovning Västerås1Under lördagens ölprovning i centrala Västerås den 21/03 tog vi en resa genom ölets historia, tillverkningssätt och dess smaker. Det smög sig in ett par personliga anekdoter och en hel del skratt. En trevlig kväll med många frågor och vi lyckades räta ut ett par gamla myter. Ölsorterna som provades var:

Spendrubs Bryggeri Premium Lager Ekologisk
Den ekologiska malten och aromhumlen Smaragd ger en balanserad beska och en fyllig och mjuk smak. Premium Lager är därför ett öl som passar både till mat och som sällskapsdryck. Humlearomatisk doft med inslag av citrus. Torrt med maltig karaktär och markant beska.

Paulaner Hefe-Weissbier
Paulaner är en klassisk ölproducent och har just producerat den tyska veteölen under en lång tid. Ölen är frisk och fräsch med toner av jasminris, banan och aprikos. Perfekt sommaröl till skaldjureller fisk.

Coppersmiths Queens Pale AleCoppersmith
är ett svenskt mikrobryggeri från Västerås och just denna öl är deras APA, American Pale Ale, med toner av aprikos, färska örter, citrusskal och ljus sirap. Härlig balans mellan syra och beska. Passar till kittost eller något kryddstark mat.

Duvel
En klassisk belgisk producent med klassisk belgisk öl. Bryggeriet Duvel Moortgat är nämligen Belgiens största oberoende bryggeri och namnet betyder djävul på flamländska. Toner av gröna äpplen, örter och limeskal samt honung. En trevlig sällskaps öl eller gott till grillad pilgrimsmussla.

Guinness Extra Stout
Ett klassisk irländsk ölbryggeri som tillverka Stout sedan tvåhundra år tillbaka. Stout kommer från Västindisk porter även kallat Extra Superior Porter. En port med hårdare rostad malt och även en del rökmalt. Torrare och djupare jämfört med port. Passar till kraftiga hårdostar, rostade nötter och grillade smakrika rätter.