Höstig ölprovning med en svensk klassiker och fin veteöl

Lördagskväll och uppdukat för en stor och härlig ölprovning på CityStay i Uppsala. Vi skulle prova sju olika sorter tillsammans med goda tillbehör som oliver, lagrad hårdost, getost, salta chips, kryddstarka korvar och choklad, både mörk och ljus.

Vi började kvällens provning med Stone White Ghost som är en berliner weisse. Det är ett öl som har en klart syrlig karaktär, vilket kommer från att den genomgår en andra jäsning tillsammans med laktobaciller. Smak och doft är brödig, örtig, och citronlik med en låg beska.

Veteöl med riktig kultur

En traditionell tysk veteöl från ett av världens äldsta bryggerier är Weihenstephaner Hefe Weissbier. Det är ett fruktigt öl med kryddor, aprikos, vetebröd och kryddnejlika. Den låga beskan gör att den passar bra ihop med kryddstark mat, asiatisk mat och kräftor.

Även kvällens tredje öl var en veteöl från bryggeriet Duvel Moortgat. Detta kulstämplade veteöl, Vedett Extra White Doft har smak som är kryddig, nyanserad med ljust bröd, aprikos, apels, honung och koriander. Vid bryggningen smaksätts det här ölet med korianderfrön och torkade apelsinskal. Den passar riktigt fint till fisk och skaldjur.

En svensk klassiker möter en amerikanare

Från Svealand kommer Jämtlands Bärnsten, en lager i stilen märzen och wiener. Doft och smak är fruktig och maltig med inslag av honung, kryddor och ljust bröd.

Detta öl är medelfylligt med en stor beska. Det passar väldigt bra ihop med traditionell svensk husmanskost som ofta är salt och rökig, men också med en vanlig hämtpizza.

Från den amerikanska västkusten kom kvällens femte öl, en sessions IPA. Lagunitas Day Time IPA är en Sessions IPA, detta innebär en IPA med lägre alkoholhat än vad som är vanligt. Den har en mycket fruktig smak och doft med inslag av torkade frukter, citrus, honung och sockerkaka.

Vi bockar och tackar med en ale och en dubbel som avslut

En ale med jästfällningen kvar. Doft och smak är fruktig och har inslag av vetebröd, honung, halm, citron och sirap. Duvel har genomgått en andra jäsning på flaska och efter det vilat i källare i sex veckors tid. Detta är ett öl som passar bra ihop med grillad tonfisk.

Vi avslutade kvällen med att prova ytterligare en belgisk öl, nämligen Westmalle Dubbel Trappist. Detta öl kommer från Trappist klostret Westmalle utanför Antwerpen.

Trappist är ingen egen stil utan snarare ett kvalitetssignum. Stilen på detta öl är dubbel. Westmalle dubbel är en fyllig öl med smak av torkade fikon, fruktkaka, kryddor, choklad, nötter, pomerans och muscovadosocker. Perfekt till renfilé eller kitostar.

Detta har varit en spännande provning med många öl. Några deltagare uppskattade Jämtlands Bärnsten bäst medan det var en del som gillade Stone White Ghost bäst. Sedan fanns det självklart en och annan som hade ytterligare en öl som favorit.

Håll utkik efter kommande provningar under en ruskig höst och vinter, så ses vi snart igen!