Tysk veteöl, en belgisk djävul och hederlig svensk lager

Oktober rör sig redan mot sitt slut och Halloween är snart runt hörnet. Nu var det dags för en ölprovning på Citystay Hotel i Uppsala. Vi skulle prova sju olika öler tillsammans med passande tillbehör såsom en krämig och mogen vitmögelost, 12 månaders lagrad grevéost, oliver, heta korvar, salta potatischips och 70% mörk choklad. Under kvällen överraskades deltagarna av traditionell veteöl, en belgisk djävul och självklart en hederlig svensk lager.

Berliner Weisse och traditionell veteöl

Kvällens första öl var en veteöl i stilen Berliner Weisse. Stone White Ghost har en doft och smak är brödig med klart syrliga inslag av örter och citron. Medelfyllig med lätt beska. Passar bra ihop med ölkokta musslor. Tillsammans med de salta chipsen tyckte många att den här ölen blev riktigt god.

Nästa öl på tur var Weihenstephaner hefe weissbier. Det här är en traditionell tysk veteöl med smak och doft som är fruktig och kryddig. Beskan är låg och den är medelfyllig. Det kommer ifrån ett av världens äldsta bryggerier. Passar perfekt till kryddstark mat, kräftor, asiatisk, fågel och ljust kött. Tillsammans med de heta korvarna mildrades hettan och det blev mer smakrikt.

Kvällens tredje öl var även det veteöl fast den här kom ifrån Belgien. Vedett Extra White har smak och doft som är kryddig med ljust bröd, koriander, apelsin, honung och ingefära. Deg här ölet är smaksatt med korianderfrön och torkad ingefära vilket man tydligt känner i smaken. Bra beska och medelfyllig öl. Prova till panerad torsk med brynt smör.

Svensk lager och amerikansk IPA

Vi lämnade veteölen bakom oss och provade istället en svensk lager i stilen wiener/märzen. Bärnstensfärgad med mycket smak och doft av malt, knäck, aprikos, honung och beska. Påtaglig beska och bra fyllighet med lång eftersmak. Jämtlands Bärnsten passar bra ihop med svensk husmanskost som exempelvis raggmunk med fläsk. Gick väldigt bra ihop med den lagrade hårdosten.

Från amerikanska västkusten kom det här ölet. Lagunitas Daytime IPA är mycket fruktigt med citrus, fläder och ananas. Påtaglig beska och medelfyllig med en grapfruktsbeska i eftersmaken. Passar bra till smakrika tacos.

Sist ut är en dubbel och en belgisk djävul

Djävulen Duvel är en belgisk ale med jästfällningen kvar. Den är jäst en extra gång då man efter buteljering tillsätter extra socker och jäst. Fruktig doft med inslag av vetebröd, citron, honung och halm. Väldigt fyllig med en bra beska och en lätt touch av sötma. Prova till helstekta lammracks med grönsaker och en palsternackspuré.

Vi avslutade kvällen med att prova en dubbel. Från byn Westmalle utanför Antwerpen kom det här klosterölet, Westmalle Dubbel. Mycket smakrik med torkade fikon, fruktkaka, choklad, kryddor, nötter och muscovadosocker. En mycket fyllig öl som klarar av kraftiga och smakrika maträtter, gärna med någon sötma. Prova till renfilé med ungsbakade rotfrukter, pumpapuré och äppelbitar. Här blev det verkligen rätt med den mörka chokladen. Chokladens beska försvann helt och allt blev godare.

Tack för att ni kom!

Tiden går fort när man har roligt, och den här kvällen susade förbi med gott sällskap, gott öl och ännu godare kombinationer med smakbitar som lagrad ost, potatischips och heta korvar. Deltagarna fick med sig en del inspiration hem till husmanskosten eller till ölkvällar med kompisarna. Vi tackar alla er som bidrog till att sätta guldkant på denna afton. Vi ses igen på en annan provning!