Ölprovning i Örebro den 19/9

20150919_185950En höstlik lördagskväll träffades en grupp om 8 förväntansfulla personer för att avnjuta en ölprovning i matsalen Lilla Grand på Scandic Grand Hotel i Örebro.

Kvällens värd, Claes inledde med att hälsa deltagarna välkomna. Provningen startade med att vi gick igenom öl och dess historia. Hur det gått från att vara ett av världens äldsta alkoholbaserade drycker till att utvecklas till den dryck vi känner idag. Vi pratade om tillverkningsprocessen och hur humle och malt används för att skapa olika smakkarktärer på öl. Vidare gicks provningsmetodik och hur vi upplever dryck och smaker med alla våra sinnen. Under kvällen provades fem öl enligt nedan:

 

Wisby Pils
Kvällen inleddes med en underjäst lager av pilsnertyp. Denna öl var pigg och frisk med toner av citrus och humlebeska. I eftersmaken var beskan det som dominerade.

Wisby Wiesse
Ett vete öl från Gotlands Bryggeri som är gjort efter inspiration från bayern. Färgen är ljusgul och lite grumlig. När vi doftar i glaset kommer olika associationer från deltagarna så som citrus, skumbanan och smörkola. I smaken känns en ganska pigg nästan aggressiv kolsyra och smaker som aprikos, ananas och smörkola men även lite citrus. Den upplevs även ha lite brödighet och en diskret beska

Monteiths Pale Ale
En pale ale från Nya Zeeland, med tydliga fruktaromer och lite jästighet. Tydlig men inte dominerade bitterhet och fräscht och ganska krispig munkänsla.

Monteiths IPA
En India Pale Ale från Nya Zeeland, vilket kännetecknas av en relativt hög alkoholhalt, en tydlig humlesmak och beska. Vilket är ett naturligt resultat då ölen från början gjordes för att klara av skeppning från England till Indien. Både den högre alkoholhalten och ökad andel humle har en konserverande effekt på ölet. i denna öl var dock smaken ganska mild med en inte alls framträdande beska som när den väl kom mycket påminde om grapefrukt. Humlesmaken var inte heller så dominerande som man kanske hade väntat sig och ölet kunde lätt ha misstagits för en smakrik lager.

Wisby Stout
Detta är en stout med mycket smak och doft utan att på något sätt bli överdriven. Doften är tydlig med rostade toner av kaffe och mörkt sirapsbröd. Smaken är torr för att inte säga kruttorr med inslag av kaffe, choklad och sirap. En väldigt väldefinierad stout.