Ölprovning i Örebro den 20/11

20151120_190048En kylig fredagskväll träffades 11 förväntansfulla personer för att avnjuta en ölprovning i vinkällaren på Scandic Grand Hotel i Örebro.

Kvällens värd, Claes inledde med att hälsa deltagarna välkomna. Provningen började med att vi gick igenom öl och dess historia. Hur det gått från att vara ett av världens äldsta alkoholbaserade drycker till att utvecklas till den dryck vi känner idag. Vi pratade om tillverkningsprocessen och hur humle och malt används för att skapa olika smakkarktärer på öl. Vidare gicks provningsmetodik och hur vi upplever dryck och smaker med alla våra sinnen. Under kvällen provades fem öl enligt nedan:

Sour To The People – Detta är en så kallad suröl, ett spontanjäst öl som får jäsa långsamt och där man använder rester från tidigare jäsning så kallad sour mash teknik. Detta för att man även startar en mjölksyra jäsning vilket ger detta öl sin karakteristisk sura ton.

Wisby Wiesse – En vete öl från Gotlands Bryggeri som är gjort efter inspiration från bayern.20151120_182608Färgen är ljusgul och lite grumlig. När vi doftar i glaset kommer olika associationer från deltagarna så som citrus, skumbanan och smörkola. I smaken känns en ganska pigg nästan aggressiv kolsyra och smaker som aprikos, ananas och smörkola men även lite citrus. Den upplevs även ha lite brödighet och en diskret beska

Lagunitas Day Time Ale – En så kallad fraktionell eller session Ale och i detta fall en IPA. En session/fraktionell ale lär härstamma från den tid då brittiska arbetare enligt lag hade två tillfällen, sessions, per dag då de hade rätt att dricka öl. Då lär det har tagits fram öl som var lite alkoholsvagare för att de fortfarande skull klara av sina arbeten. Lagunitas Day Time Ale är således en fraktionell IPA som håller en alkohohalt på 4,6 %. Detta gör att ölen inte blir lika kraftfull i sin smak men alla humletoner som är så utmärkande för IPA finns där och är välbalanserade och fräsch.

Ballast Point Sculpin IPA – Här har vi en öl som är bryggd enligt klassiskt IPA koncept. Ölen har en humlig och lite söt 20151120_190056doft och i smaken hittar man tydlig fruktig och blommig humlesmak tillsammans med en tydlig men inte störande beska.

Guinness Extra Stout – Detta är Guinness version av original Guinness så som den antas smakat på 1700-talet. Doften är ren och ganska pigg med toner av bröd och kaffe, detta återkommer även i smaken tillsammans med en diskret beska.

Efter att vi provat igenom alla öl fick gruppen tillfälle att ställa frågor och i detta avhandlades både högt och lågt gällandes öl och öltillverkning.

Kvällen avrundades och deltagarna gick hemåt med förhoppningsvis lite nya upplevelser i kropp och gom.