Ölprovning i Örebro den 31/01

Ölprovning i Örebro den 3101 (2)Lördagen den 31 Januari arrangerade vi en ölprovning i Grand Hotells vinkällare med deltagare sugna på att njuta av sex god ölsorter! Kvällen började med att provningsledare Claes hälsade alla välkomna. Inledningsvis berättade Claes om hur ölen har utvecklats till den dryck den är idag. Öl är ett av, och kanske till och med, den äldsta alkoholbaserade dryck som vi känner till. Hur ölbryggarna lärde sig mälta korn och därmed få fram alkohol till att senare använda humle i tillverkningen för att konservera och förlänga ölens livsålder. Under medeltiden börjande ölen forma sig till den dryck vi idag känner till, fram till 1800-talets industrialiseringen då underjäst öl skapades.

Under upplevelsen provades olika öltyper samtidigt som Claes berättad vad det innebär att ett öl är över eller underjäst samt vilken betydelse det tillsammans med malt och humlen har för utvecklingen av smakerna i ölet.Tillsammans diskuterades grunderna i provningsmetodik och hur vi upplever smaker, vad var det som skiljde de olika ölsorterna åt både gällande tillverkning och smakmässigt. Vi tittade också på hur ölen ”ska” smaka rent teoretiskt och hur väl det stämde med de vi faktiskt fick i glasen. Vidare konstaterades att av de ölsorter som provades under kvällen var tre tillverkade av bryggerier som låg inom tio mil från Örebro. Det absolut största favoriten under kvällen var JIPAN men stouten som god tvåa.

De ölsorter som provades var

Eskilstuna Ölkultur Stolt Lager
Detta är en underjäst lager av pilsner typ. Färgen var härligt ljusgul med fina och rikliga bubblor. I doften som var ren men lite blyg kunde vi hitta en tydlig maltdoft och örtighet samt lite mynta.Smaken var ren och klar med en tydlig malt-ton och viss gräsighet.
Smaken är rund och balanserad med viss sötma som möts bra av en diskret beska.

Wisby Weisse
En vete öl från Gotlands Bryggeri som är gjort efter inspiration från bayern. Färgen är ljusgul och lite grumlig. När vi doftar i glaset
kommer olika associationer från deltagarna så som citrus, skumbanan och smörkola. I smaken känns en ganska pigg nästan aggressiv
kolsyra och smaker ölprovning örebro 2015som aprikos, ananas och smörkola men även lite citrus. Den upplevs även ha lite brödighet och en diskret beska.

Nora brygghus Förstlingen
Detta är en opastöriserad och ofiltrerad ale. Färgen var ljusbeige och då ölen inte är filtrerad var den lite grumlig. Doften var fruktig och örtig men lite blyg. I smaken hittade vi citrus, lite brödighet och tydlig men inte på något sätt dominerande beska. En frisk och fräsch ale som dock inte lämnar ett jätte intryck efter sig.

Monteiths IPA
En India Pale Ale från Nya Zeeland, vilket kännetecknas av en relativt hög alkoholhalt, en tydlig humlesmak och beska. Vilket är ett naturligt resultat då ölen från början gjordes för att klara av skeppning från England till Indien. Både den högre alkoholhalten och ökad andel humle har en konserverande effekt på ölet. Tyvärr saknade denna öl många av dessa komponenter, smaken var ganska mild med en inte alls framträdande beska som när den väl kom mycket påminde om grapefrukt. Humlesmaken var inte heller speciellt framträdande och ölet kunde lätt ha misstagits för en smakrik lager.

Gotlands Bryggerier Shogun Bulldog Jipa
En IPA bryggd enbart på den japanska humlen Sorachi Ace. Ölen har en fräsch fruktig doft som minner om plommon. Smaken är ren till att börja med lite blyg men fyllighet med en tydlig humlefruktig och beska som möts upp bra av maltigheten.

Strömsholms Brygghus Biskop Kol
En stout från Västmanland. Ölet är opakt mörk som det förväntas. Doften är distinkt med rostade toner, kaffe, bröd och viss sötma.
Smaken är fyllig med rostad på gränsen till brända toner av kaffe, rågbröd och lite sötma. Beska är markerande utan att störa.