Ölprovning i Örebro den 15/11

olprovningLördagen 15/11 samlades ett stort gäng på Grand Hotell i centrala Örebro för att tillsammans prova på olika ölsorter. Claes hälsade alla varmt välkomna till kvällen och började provningen med att berätta om öl och dessa långa historia, som är den äldsta bland alkoholbaserade drycker. Hur ölet har utvecklats från forntid, till man lärde sig att mälta spannmål och använda humlen i tillverkningen, fram till hur ölet under medeltiden förändras till att mer likna den öl som vi dricker idag.

Under provningen fokuserade vi att prova olika öltyper. Vi tittade på vad det innebär att ett öl är över eller underjäst och vilken påverkan det har på smaken samt hur malten och humlen påverkar smak och utseende. Kontinuerligt under provningen gick vi igenom provningsmetodik och hur vi upplever smaker. De olika
ölsorterna som provades under kvällen var följande:

 

Eskilstuna Ölkultur Stolt Lager:
Detta är en underjäst lager av pilsner typ. Färgen var Ölprovning Örebrohärligt ljusgul med fina och rikliga bubblor. I doften som var ren men lite blyg kunde vi hitta en tydlig maltdoft och örtighet samt lite mynta. Smaken var ren och klar med en tydlig maltton och viss gräsighet. Smaken är rund och balanserad med viss sötma som möts bra av en diskret beska.

Wisby Weisse:
Ett vete öl från Gotlands Bryggeri som är gjort efter inspiration från bayern. Färgen är ljusgul och lite grumlig. När vi doftar i glaset kommer olika associationer från deltagarna så som citrus, skumbanan och smörkola. I smaken känns en ganska pigg nästan aggressiv kolsyra och smaker som aprikos, ananas och smörkola men även lite citrus. Den upplevs även ha lite brödighet och en diskret beska.

Fullers London Pride:
En klassisk engelsk ale dessutom den ale som säljs mest på de engelska pubarna. Färgen är mörkgul nästan åt det bärnstensfägade hållet. Doften är söt och brödig med en tydlig maltkaratär. Smaken är robust med en tydlig beska samt kanderat socker eller knäck och brödighet men även en tydlig humlesmak.

Lagunita IPA:
En modern amerikans IPA där vi i doften hittar både granskog och syrlig frukt samt citrus. Smaken är ganska stor med fruktig, blommig humle och vissa toner av barr. Även en viss sötma och en tydlig beskhet framför allt i eftersmaken.

Gotlands Bryggerier Shogun Bulldog Jipa:
En IPA bryggd enbart på den japanska humlen Sorachi Ace. Ölen har en fräsch fruktig doft som påminner om plommon.
Smaken är ren till att börja med lite blyg men fyllighet med en tydlig humlefruktig och Ölprovning-1beska som möts upp bra av maltigheten.

S:t Peters Cream Stout:
En stout är en mörk överjäst öl. Just denna hade en trevlig doft av mörkt bröd, kaffe och torkade frukter. I smaken hittar vi kaffe och lakris samt en lite bränd ton. Vidare finns där smak av grovt bröd lite choklad och tobak.

Under provningen gick vi igenom vad som kännetecknar de olika öltyperna och vad som krävs för att att ett öl ska få kallas för ex veteöl. Vi redde även upp skillnaden mellan vanlig ale och IPA och hur den kom till när Storbritannien skulle skeppa över öl från de brittiska öarna till sina kolonier. Vi pratade även om vad som skiljer brittisk och amerikansk ipa.

När vi provade var det några ölsorter som blev tydliga favoriter. Lagern tycke de flesta om även om några tyckte att den var lite för tunn. Veteölet gillades i princip hela gruppen med få undantag. När vi kom till de olika alen gick åsikter mer isär, en del tyckte det var mycket goda medans andra tycket att de var på tok för beska. Av alen var det Jipan som de flesta tycket var godast. Stouten delade i princip gruppen i två lägen de som tycket att det var den godaste och de som tyckte tvärtom.

 

Efter ca 1,5 timmar avrundade vi provningen och deltagarna begav sig med nya intryck och kunskaper om öl och dess hemligheter.

Ölprovning Örebro den 15-11 (2)