Vad skiljer en lageröl från en ale?

Vad är det egentligen för skillnad på en lageröl och en ale? Jo, det var fredag kväll, just när mörkret hade fallit över Gävle stad som 30 ivriga och törstiga personer klev in på Elite Hotell. Denna grupp av människor var ovanligt entusiastiska, varför?

Jo, de skulle snart få avnjuta åtta olika ölsorter under kvällen, från hela sju olika bryggerier. De skulle också snart få resonera kring vad som skiljer en lageröl från en ale och vad det egentligen var för renlighet som föreskrevs i de tyska renhetslagarna. Och inte minst vad som ligger bakom den stolta traditionen av ölbryggande kloster.

Några klassiska stilförebilder ska varvades med yngre, moderna inslag. Vi experimenter också med olika tilltugg för att lyfta drycken ytterligare en nivå.

Jämtlands Bärnsten

På etiketten står det ljus lager, men trots detta är Jämtland Bärnsten är ett mycket smakligt exempel på den mellanmörka wienerlagerstilen. Den passar utmärkt till grillad mat, t.ex. kyckling eller varför inte till det lite kryddigare mexikanska köket?

Stone White Ghost

En något mer udda deltagare på provningen var Stone White Ghost från det San Diego-baserade bryggeriet Stone Brewing. Öltypen ska ha kallats ”norra Europas champagne” av Napoleon, och är som seden bjuder bryggd i Berlin.

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Världens äldsta bryggeri Weihenstephan, vars bryggeriverksamhet kan spåras så långt tillbaka som 700-talet och klostret Weihenstephan i Bayern, fick bidra med en riktig stilförebild i fråga om tysk veteöl, weizenbier. Eller weissbier – ”vitöl” – som stilen också kallas.

Fuller’s ESB

Också London-baserade bryggeriet Fuller’s har en lång och välrenommerad historia. Detta bryggeri kan ursprungligen spåras till bryggeriet i Chiswick Mall i västra London åtminstone till 1600-talet. Extra Special Bitter är en ölstil som kommit att bli så starkt förknippad med Fuller’s att det numera är ett registrerat varumärke som bara får användas av Fuller’s.

New Sweden IPA

Oppigårds från Hedemora bidrar här med sin mycket lyckade tolkning av den på senare år oerhört populära ölstilen NEIPA. Den utläses New England eller North East IPA. Här har vi en mycket oklar brygd som är kraftigt humlad och där havreflingor, omältat vete och vetemalt bidrar till att skapa ett öl med juiceig karaktär och kraftiga aromer. Precis som en NEIPA ska vara!

Duvel

Belgien är ett firat ölland och denna blonda ale från bryggeriet Duvel Moortgat är ett utmärkt stilexempel! Den karaktäristiska smaken i en belgisk blond ale, som faktiskt påminner lite om veteöl, kommer till stor del från jästen och sötman i en belgisk blond ale. Kombinationen med den relativt höga alkoholhalten gör att det gifter sig väl med en smakrik ost, t.ex. Comté, som fanns även den fanns med på provningen.

La Trappe

En holländsk trappist släpptes fram mot slutet av provningen. Trappistölerna har ett mycket starkt renommé och det är bara 12 bryggerier i världen, med nära kopplingar till trappistkloster, som får använda beteckningen. Den säger dock inget om ölets karaktär, utan bekräftar bara kopplingen till klostret.

Fuller’s London Porter

Även om det inte var den alkoholstarkaste ölen på provningen, lämpar det sig väl att avsluta med ett riktigt mörkt öl. Fuller’s London Porter är ett bra stilexempel på torr porter, som bjuder på aromer av kaffe och lakrits.

 

Tack allihopa för en mycket trevlig helg, och jag ser fram emot att göra om det. Kika in här för mer provningar!

En god och glad ölprovning på grand hotell i Gävle