Ölprovning i Uppsala den 26/9

ölprovning UppsalaDen 26:e september träffades vi på Akademihotellet i Uppsala. Provningsledare var Egil som startade av kvällen med att förklara lite om vad en öl är och vad som krävs för att få kalla något för öl. Totalt fem öltyper skulle provas under kvällen och till varje fanns det ett rekommenderat tilltugg.

Corsendonk Pater
Först ut var en belgisk dubbel, belgarnas motsvarighet till en brown ale. Färgen utlovade en tydlig maltkaraktär och redan på doften kunde man ana att vi hade med ett sötare öl att göra – russin, plommon och fikon kunde utrönas tidigt. När vi smakade överensstämde smaken till stor del med förväntningarna, en söt och ganska fyllig öl med inslag av mörk frukt. Alkoholhalten på 7,2 % doldes nästan helt av sötman och förvånade nästan alla. Till ölet åt vi en bit mörkare bröd med russin som framhävde ölets maltiga brödighet och frukttoner.

Founders Centennial IPA
Näst på tur var en amerikansk IPA, eller India Pale Ale som förkortningen står för. Provningsledaren förklarade historien bakom denna väldigt populära öltyp, om hur den fick sitt namn och vad man ska förvänta sig av den. På aromen kändes gräs, blommor och lite karamell. Smaken hade beskan som är att förväntas av en IPA tillsammans med grapefrukt och gräset vi kände på doften. Provningsledaren förklarade att IPA är en färskvara som är väldigt beroende av att humlen inte får stå för länge och tappa sin karaktär, vilket betyder att IPA aldrig borde lagras. Till ölet åt vi en bit vällagrad engelsk cheddar, osten lyckades bryta igenom ölets kraftiga humlebeska och deras gemensamma eftersmak passade riktigt bra ihop.

Mohawk Anything Gose
Nu var det dags för provningens kanske märkligaste öl, en gose från det svenska bryggeriet Mohawk. Gose är en typ av suröl som bryggs med en stor del vetemalt, detta kunde man ana redan på doften då vi kunde känna både citrusfrukter och en viss svårdefinierad sötma. När vi provade ölet var det första som märktes citrusfrukterna, syran var framträdande och förvånade de flesta i salen. I bakgrunden kunde man ana en viss kryddighet och sälta tillsammans med sötman från vetemalten. Till dett
a fick vi en bit plommon som lindrade syran något och gjorde ölet till en ännu mer uppfriskande dryck.

Pivovar Herold Black Lager
Som nummer fyra i skaran var Pivovar Black Herold, en tjeckisk mörk lager. Färgen var nästintill kolsvart och aromerna berättade om en rökig öl med inslag av kaffe och lakrits. I smaken var den brödig som de flesta tjeckiska öl och såväl rökigheten som kaffet var fortfarande framträdande. Mörk lager är en intressant öltyp som kan användas till det mesta, från sällskapsöl till en bra matöl. Vi provade den med en bit rökt ungersk korv som passade väldigt fint.

Founders Porter
Sist ut var en amerikansk porter, en riktigt mörk öl som var omöjlig att se igenom. Direkt på aromen slogs vi av kaffe, kakao och rökighet. Smaken fortsatte på samma bana med starka kaffetoner och stor fyllighet. Provningsledaren berättade om hur öl ska lagras och vilka öltyper som passar bäst att lagra. Till ölet fick vi en bit mörk choklad som helt neutraliserade ölets beska och mycket av kaffesmaken men framhävde de bakomliggande chokladtonerna rejält.