Sommarfest med IPA i Västerås

Runtom i Sverige så blommar körsbärsträden och haven av rapsfält böljar under solen. Efter några dagar med fantastiskt varmt och soligt väder var det dags att fira sommarens tecken med en ölprovning. En stor grupp samlades på Scandic Västerås för att dela med sig av sitt glada humör och prova fem öler i olika stilar. Medan vi provade ölerna fyllde vi på kunskapsbanken med diskussion om ölens historia, lite om dess tillverkning samt hur öl matchas med mat. Vi provade de följande öler:

Paulaner Hefe Weissbier

Vår sommarfest i kustnära Västerås invigdes med en tysk öl. Den här Weissbier kommer från München och måste enligt reglerna bryggas inom stadens stadsgräns. Att den är en Weissbier innebär att malten mestadels kommer från vete. Doft och smak är fruktig med inslag av mogen banan, aprikos, peppar, jasminris och ljust bröd. Beskan är låg och det finns en hint av sötma. Ölen är grumlig då den har jästfällningen kvar. En öl som fungerar väldigt bra till kräftor och kryddstarka rätter.

Hale to Nothing

Den här ölen har en doft och smak som är humlearomatisk med tydliga maltiga inslag av rågbröd, sirap, örter och citrus. Det här är en överjäst engelsk Ale i stilen Golden Ale. Beskan är markerad och ölen har en bra fyllighet och kolsyra. Råvaran i Hale to Nothing består av traditionell Pilsnermalt blandat med lite mörkare Münchermalt och humle från Tyskland, USA och England. Hale to Nothing är en Ale i stilen Golden Ale som är friskare och ljusare en vanlig Ale i England. Den här ölen passar perfekt till t.e.x. grillad lammburgare med fetaost. Grillfest, någon?

Newcastle Brown Ale

Färgen i denna Newcastle Brown Ale går åt det mörka bärnstenshållet. Doften är stor och fruktig med smöriga inslag av kola, knäck och humle. Smaken är fyllig med fruktiga och knäckiga inslag, där ton av humle och smörkola framträder i ljuv kombination. Beskan är balanserad och alkoholen likaså. Stilen är Brown Ale och i den använder man mer rostat malt vilket ger mörkare färg och mer rostade toner. Newcastle Brown Ale fungerar bra till t.e.x. raggmunk med fläsk.

A Ship Full och IPA

Kvällens fjärde öl var en IPA, eller India Pale Ale som det heter. Alen har en kraftig doft med humlearomtiska inslag, grape, melon, citrus och aprikosmarmelad. Smaken är humlearomatisk med tydlig beska, citrus, honung, aprikos och melon. Den bryggs på fyra olika maltsorter, varav bland annat Pilsner och Crystal samt fyra olika humlesorter, Cascade, Amarillo, Magnum från Tyskland och Galaxy från Australien. Allt för att få till den rätta smaken. Den påtagliga beskan i ölen gör att vi behöver matcha den mot sälta i maten vilket minskar upplevelsen av beska. Här fungerar snabbmat såsom pommes frites med hamburgare utmärkt för att balansera intrycket av IPA:n.

Guiness Extra Stout

Kvällens sista öl var världens mest kända mörka öl, Guinness Extra Stout. Doften är stor med välgräddat hårt bröd, pumpernickel, nybryggt kaffe och mörk choklad. Smaken är fyllig med en tydlig rostad beska och inslag av soja, pumpernickel, lakrits och smaker som påminner om charkuterier. I Guinness är malten rostad hårdare och man har även en del rågmalt. De rostade tonerna i ölen gör att den går bra att matcha mot det mesta från grillen då aromerna gifter sig med varandra. En annan klassiker är ostron och Stout.

 

Vi tackar alla i Västerås för en fin ölprovning i god stämning!

Vill du veta mer om våra ölprovningar? Klicka vänligen här.

 

västerås maj öl