Ölprovning i Västerås 28 januari

Lördagskväll igen, och för några väl utvalda i Västeråstrakten var det dags för att tillsammans fördjupa sig i ämnet öl med en provning och förstås lite prat om desamma. Väl på plats i en av hotellets konferenssalar fanns uppdukat till respektive gäst fem glas, samt tilltugg därtill, bestående av oliver, nötter och krispiga nachochips.

Efter en kort presentation så började vi tämligen omgående med att bedöma samt smaka fyra av ölstilarna, ty en öl smakar som bäst medan den svalkar och låter inte vänta på sig i rumstemperatur. Utseende, doft och bedömdes, bland annat utifrån beska, fyllighet och alkoholstyrka. Intressanta diskussioner uppstod bland annat just kring humlebeskan ölsorterna emellan, som var högst låg i den första öltypen, en tysk veteöl, med jästfällning. Därefter steg humlebeskan i kvällens andra öl, en svensk lager, för att öka ännu något i den tredje ölen, en mörk Guinnes Stout. Högst humlebeska hade öl nummer fyra, en IPA. Det var även denna öl som blev kvällens favorit av att döma från majoriteten av gruppen i omröstningen. Kanske speglar detta det växande utbud på olika IPA stilar som vi ser på många pubar runtom i landet?

Frågeställningar kring öltillverkning samt dess kultur genom tiderna fick sin beskärda del under kvällen. Så också ett och annat trevligt ölminne levererat av gästerna själva, både från resor och ölmässor men också kring att använda öl i matlagningen. Blåmusslor kokta i veteöl, högrev i Guinnes Stout – det finns mycket att upptäcka, och endast den egna fantasin begränsar. Det var nu dags att hälla upp den femte ölen, en körsbärssmaksatt Lambic, väl kyld i ishink, som även fick avrunda denna afton. En spännande ölstil, både som aperitif eller till inte alltför söta desserter. Tack Västerås för en trevlig afton!

Ölstilarna för kvällen var:

1. Weihenstephaner Hefe Weissbier

2. Mariestad Old Ox

3. Guinnes Extra Stout

4. A full ship of IPA India Pale Ale

5. Timmermans Kriek Lambicus

 

Västerås ÖL provning 28 jan