Ölskolan

Här berättar våra ölmästare om det djupt fascinerade ämnet öl. Vi går in på den spännande historian om öl. För att kunna göra detta så behöver vi gå tillbaka till början av mänsklighetens vagga. Ända tills då vi människor började baka bröd runt 40000-10000 f.kr. Vi går sedan i del 2 av 3 om ölets historia och hamnar då i forntiden. Här letar vi efter arkeologiska bevis på den första öltillverkning. I del 3 utav 3 så hamnar vi i medeltida Europa och kikar närmare på ölets utveckling fram till idag. Vi stöter då på den första lagerölen, en väldigt modern ölstil.

Läs vidare: Ölets spännande historia!

Våra experter skriver även om ölets råvaror och går in på vikten av val av vatten, spannmål, jäst och humle. Fyra väldigt viktiga grundstenar för öltillverkning. Öltillverkning går igenom de olika stadierna; mältning, mäskning och vörtkokning för att sedan låta ölen jäsa och bilda alkoholen. Ölmästarna berättar även utförligt om ölets olika stilar; underjäst öl, överjäst öl och spontanjäst öl. Allt från ljus lager, Weißbier, till suröl och den första svenska julölen! Du kan läsa om alla stilar i detalj och lära dig mer om vad som skiljer dem åt samt utmärker dem ifrån varandra. God läsning!