Ost och ölprovning i Gävle den 03/12

Denna kväll på Elite Grand Hotel Gävle, var det dags att prova hur kombinationen öl och ost fungerar ihop. Vad är bra ihop och vad kan vara bra att tänka på när det är dags att kombinera öl till ostbrickan? Det var några frågor som deltagarna skulle få svar på under kvällen. Vi provade följande öl och ostar:

Kombination 1 – Sierra Nevada Hop Hunter IPA & Parmesan
En amerikansk IPA som är medelfyllig med ett medelbeskt avslut. Doft och smak är balanserat med humle, citrus, tallbarr och grapefrukt. Till den här ölen har man använt nyskördad humle som ångdestillerats redan ute på fälten. Allt för att maximera den fräscha doften och smaken.

Parmesan är den italienska osten som i stort sett alla känner till och som de flesta uppskattar mycket. Konsistensen är torr och grynig. Doft och smak är salt, lätt pepprig, inslag av ananas, nötter, peppar och lite sötma.

Kombination 2 – Clown Shoes Monastic Belgian Style IPA & Taleggio
En öl som är mycket fräsch och fruktig med apelsin, passionsfrukt, jästsötma, ljust bröd. Beskan är behaglig och eftersmaken är balanserat besk. Bryggd med belgisk jäst som ska främja de fruktiga aromerna. Clown Shoes är ett amerikanskt hantverksbryggeri som grundades av några öl-älskare som ville göra jobbet kul igen.

Taleggio är en kittost med halvmjuk och något krämig konsistens. Smaken är söt, mild, fruktig och lätt syrlig. Doften på taleggion är lätt pikant och påminner om skosulor, som en av deltagarna påpekade. Men som sagt, under den pikanta doften gömmer sig en härlig ost som gick bra ihop med ölen.

Kombination 3 – Founders Porter & Whiskycheddar
Mörk öl med uttalad doft och smak. Mycket kaffe, mörk choklad, karameller, pumpernickel och memma. Den är krämig, fyllig, lite söt och med inslag av kaffebeska. Founders Brewing Co har blivit utnämnd till ett av USAs bästa Craft Breweries. Gör alltid uttrycksfulla öler.

Den här cheddarosten är lagrad i minst 14 månader. Den är kraftig och robust i smaken, salt, nötter, med inslag av fat och toner från whisky. Efter lagring injiceras whisky i osten som lagras ytterligare en månad för att smaken ska mogna. Till den här kombinationen provade vi även en fikon och päronmarmelad som gifte ihop alla smaker på ett härligt sätt.

Kombination 4 – Gulden Draak & Stilton
Vi avslutade kvällen med ett belgiskt smakmonster. Doften och smaken är varm, maltig, kryddig, med inslag av karameller, blommor, kola och även rostade toner. Söt med en syra som för öl är ovanlig. Den här ölen har genomgått en andra jäsning på fat och flaska genom att man har tillsatt vinjäst. Högre alkoholhalt, hela 10.5-vol%, men fantastiskt bra balanserad.

Stilton är den kraftiga engelska mögelosten som görs på mjölken från både kvälls- och morgonmjölkningen. Smak och doft av läder, mörk choklad, honung, spår av vin, sälta och sting. En väldigt kraftig ost som kräver sin dryck.

Det blev en mycket trevlig kväll med många entusiastiska och nyfikna deltagare!

o%cc%88l

provning-1