Ost och ölprovning i Stockholm den 23/05

Ost och ölprovning i Stockholm3I lördags träffades ett härligt gäng upp på Östermalm i Stockholm för att gå på en ost Ost och ölprovning i Stockholm 2och ölprovning. Provningen tog plats på Restaurang Naturligtvis, i deras mysiga källarvalv med tända ljus. Tillsammans med sommelier Michael provades fyra olika ölsorter tillsammans med ost. De fyra olika ost & öl kombinationerna var:

En belgisk ale- Leffe blond som har en fruktig, kryddig smak med lite sötma, inslag av aprikos, banan, örter och honung. Osten Gruyere provade mot Leffen. Det var en klassiskt lagrad ost på ca 18 månader och deltagarna tyckte att den passade väldigt bra till ölen. Man upptäckte vidare i provningen att denna ost även passade väldigt bra till stouten.

En belgisk Veteöl – Hoegaarden som har en fruktig smak med inslag av vetebröd, citron och jasminris. Till ölen provades Rossa Kitost från Oviken ost I Jämtland vilket passades väl med varandra då veteölen bidrog till att rensa gommen med sin syra samt hade matchande smakstyrka.

En amerikansk IPA- El conquistador som har en humlearomatisk smak med tydlig beska, inslag av ananas, tallkåda, honung och ljust bröd. Till denna Ipa provades Påvrås blå från Påvrås mejeri utanför Falköping som passade mycket bra då osten är mycket krämig och något mild.

En Svensk Stout – Thurbo stout som är Maltig, aningen rostad smak med inslag av kavring, kaffe, mörk choklad, torkade fikon, apelsin, sirap och lakrits. Till stouten provades osten Löfsta blå från Löfsta Säteri I Vallentuna vilket passade väl då osten var lika smakstark som ölen samt då ölens beska minskade upplevelsen av syran och sältan i osten.

Vidare så hade deltagarna även mer ingående frågor om just veteöl som kan vara intressant att läsa om. Veteöl är bryggt med en hög andel vete. Den innehåller också en viss mängd mältat korn. Den har oftast en blek färg och är ibland ofiltrerad, vilket leder till att ölen blir grumlig. Ofiltrerad öl anses behålla mer smak. Smaken varierar beroende på specifika stilar. Oftast är de fräscha, fruktiga och kryddiga. Veteöl kommer ursprungligen från Tyskland och Belgien och har två traditionella stilar.

Den första stilen heter Weißbier, även benämnt som Weizen, och kommer från Bayern och Baden-Württemberg, södra Tyskland. Denna stil är oftast gjort på minst 50% vete och är oftast torr och mild med subtil humle samt alkohol. Vanligtvis toner av banan och kryddnejlika. Kan vara ofiltrerad (Mit Hefe), filtrerad med lättare och subtilare smaker (Kristall) samt gjord med rostad malt som skänker en mörkare färg samt rostade toner (Dunkel). En ytterligare stil från södra Tyskland är Bock som påminner om Dunkel fast en starkare variant med högre andel alkhol och rostad malt. Kraftfull och kryddig, alkoholhalt runt 7-10%, med rotsade toner och mörk frukt.

Den andra stilen heter Berliner Weiße, även benämnt som Berliner Weisse, och är ifrån Berlin. Jäsningen sker med cirka 30-60% mältad vete och resterande av mältat korn. Jäsningsprocessen är något annorlunda. Vörten delas upp i två delar, den ena delen jäses med homofermentativa Lactobacillussporer och den andra hälften med ale-jäst (Saccharomyces cerevisiae). Efter jäsningen blandas de båda brygderna och resultatet är en syrlig, alkoholsvag ölstil med nästintill ingen beska. Fräsch och uppfriskande, med toner av fruktkaka och smörkola.

 

 

 

Ost och ölprovning i Stockholm den 23/05