Jakt efter den perfekta smakkombinationen

Upplägget för denna lördagskväll var enkelt, 30 entusiastiska gäster hade samlats för att diskutera och uppleva genuint hantverksöl tillsammans med ursprungstypiska ostar tills tallrikarna och glasen var tomma. Även om vi redan inledningsvis konstaterade att ämnet var outtömligt och smakkombinationerna oändliga, kunde vi dock alla enas om att öl och ost är rackarns gott tillsammans! Vi provade oss igenom 4 kombinationer av ost och öl, varpå det självfallet gavs utrymme för att prova sig fram på egen hand också. På jakt efter den perfekta smakkombinationen hade fyra europeiska hantverksbrygder noggrant valts ut:

Nils Oscar God Lager
Paulaner Hefe Weissbier
Innis & Gunn Oak aged Ale
Wisby Stout

Att döma av dess färg så upptäckte vi redan på förhand att öl kan gå från ljus bärnsten till nattsvart. Smakerna likaså gick alltifrån ljust tunnbröd, citron och banan till mörk sirap, kaffe, lakrits och choklad.

Den första ölen, Nils Oscars lager, var den första ölen som bryggeriet lanserade under sent 90-tal. Den blev direkt en hit och kom tidigt ut på exportmarknaden. Det är en lager med något mer djup än vi är vana vid och med mycket arom från humlen, utan att vara övermäktigt besk. Snarare är det mer maltiga subtila toner som träder igenom. Bra syra och trevligt bett kommer dock fram och än mer påtagligt blev det med osten, en Brie de Meaux från just staden Meaux i Frankrike. Det är en opastöriserad Brie med perfekt krämigt centrum och friska men ändå nötiga toner. Dess arom och krämiga textur lyfte fram kryddan och brödigheten i ölet perfekt!

Det var även en perfekt aptitretare till veteölet, nämligen vår Paulaner som är en produkt med typiska veteölsmaker som skumbanan, jäst och bakad citron. Bli inte skrämd av att den är lite grumlig, den är ofiltrerad och innehåller helt enkelt bara rester från den färdiga jäsningen, något som bidrar med lång eftersmak och mer brödiga toner. Eniga blev vi om att en ost med mer kraft krävdes till denna komplexa intensiva öl och så blev det. En kittost (som tvättas i saltlake) fick bidra med sin höga sälta, pikanta doft och sin långa finish med såväl smak av örter och hasselnöt som honung och litet knäck-känsla. Stora smaker i kombination som harmonierade både i textur och smak.

De två avslutande ölerna var något mer maltiga (dvs att humlearomen gör sig mindre påmind och sötare smaker känns av) och de fick bekanta sig med en högkvalitativ grottlagrad gruyère och en engelsk Stilton. När vi testade vår Strong Ale, Innis & Gunn, upplevde vi en lenhet, sötma och kropp som inte någon av de andra tre matchade. Någon tyckte den var lite för söt och det är förståeligt. Men med sina smaker som går i toner av vanilj, gräddkola och mustiga kryddor lämpade den sig med en något torrare ost med hög sälta och bra lagring. Med en gruyere dämpades just dessa söta toner och en fräsch ton av humle trädde fram. Ölen passade även utmärkt till vår Stilton och vår Brie.

Avslutningsvis hade vi som sagt en Stiltonost från en av de endast 6 licensierade stiltontillverkarna i världen. Den hade sin karaktäristiska krackelering av blåmögel rakt igenom och var ljuvligt nötig, söt, salt och umamistinn. Just dessa toner av nöt, läder, choklad och mineral bidrog till att vår (halloweenanpassade) mörka Wisby Stout från Gotlands bryggerier fick fram ännu mer av sin karaktäristiska rostade smak och även rökighet. Den har nämligen en väldigt unik rökt touch tack vare en sparsamt tillsatt rökmalt i vörten. En strålande vintervärmare och avslutning på provningen.

Aftonen präglades ännu en gång av den genuina ölkunnigheten som finns ute i Stockholm och som gav oss alla, inklusive mig själv, något nytt att ta med oss hem för framtiden. Med all denna nya kunskap kunde vi lugnt säga att det fanns mycket kvar att upptäcka. Ser man bara till att hitta rätt karaktär på både öl och ost och vågar ta ut svängarna så kommer var och en att snart hitta den perfekta smakkombinationen!
Jakten är därmed långt ifrån över och fler spännande smakkombinationer och provningar väntar i höst, mer information finner du här.