Ost och Ölprovning i Stockholm den 03/06

Det var en stor grupp samlade inför vår ost och ölprovning i Stockholm. Ost och ölprovningen tog plats på Sheraton Hotell och deltagarna var sugna att prova på hur ost och öl fungerade tillsammans samt hur man ska tänka när man parar dessa godsaker tillsammans. Följande kombinationer provades under kvällen.

Kombination 1 Vit Caprin med Paulaner Hefe Weissbier
Vit Caprin är svensk getos. I sammanhanget är den en relativt ny ost då de började tillverkas på 1970-talet. I början var det svårt för tillverkarna att hålla jämn och hög kvalitet på osten men efter ett tag hade tillverkningsmetoderna förfinats. Bland annat jobbar man med hög luftfuktighet under både lagring och tillverkning för att höja kvalitén. Vit Caprin görs på getmjölk och har således en högre syra jämfört med exempelvis ko- eller fårmjölk. Jämfört med vanlig chevre är den här osten mycket fastare i konsistensen, men väldigt krämig. Paulaner Hefe Weisbier är en tysk veteöl från München. Den görs på 60% vetemalt och 40% kornmalt. Den stora mängden vetemalt gör att den får andra karaktärsdrag gentemot en öl gjort på enbart kornmalt. Den här ölen är ofiltrerad vilket betyder att den har jästfällningen kvar och vätskan är grumlig istället för klar. Jästfällning ger ölen mer smaker. Paulaner har en doft och smak som är fruktig, lite söt, inslag av aprikoser, skumbanan, jasminris och lite kryddighet. Tillsammans med osten gick ölen bra. Den relativt milda osten med sin påtagliga syra fungerade perfekt tillsammans med den höga syran i ölen samt gjorde sig bra med ölens milda beska och sötma. Att ölen dessutom har en lätt kropp gjorde så den inte tog över kombinationen.

Kombination 2 Parmesan Reggiano Vecchio med Innis & Gunn Oak Aged Beer
Den klassiska italienska osten parmesan är gjord på komjölk och tillverkas i distriktet Emelia-Romagna. En parmesan är lagrad minst 12 månader de stora runda ”hjulen” vänds var 7:e dag. Vecchio som vi provade är lagrad i minst 24 månader. Osten har en söt och fruktig doft och smaken är kraftig och fyllig utan att ta över med toner av färsk ananas, sälta, lätt pepprig, nötig och med en rund mjölkig sötma. Innis & Gunn oak aged beer är en skotsk ale som är lagrad på whiskyfat i minst 77 dagar. En lagrad öl på whiskyfat ger en väldigt speciell karaktär, denna öl hade en stor och fruktig doft med fat, smörkola, vanilj och torkade frukter. Smaken är fruktig och fyllig med en liten sötma, smörkola och vanilj. Parmesanosten och ölen blev goda vänner, ölen hjälpte till att framhäva parmesansmaken på ett bra sätt.

Kombination 3 Taleggio med Brutal Bulldog Double IPA
Ännu en klassisk italiensk ost är kittosten Taleggio från norra Italien gjord på komjölk. En mogen Taleggio ska inte vara hård utan mjuk och krämig i mitten. Smaken är söt, milt fruktig, och lätt syrlig. Brutal Bulldog Double IPA är en överjäst öl med en kraftig humlearomatisk doft av krusbär, mango och papaya samt en del rostad malt. Smaken har en tydlig kropp av malt tillsammans med en humlebeska som lyfts upp utav en söt ton samt den fruktiga eftersmaken. Att det är en dubbel IPA menar att den är torrhumlad två gånger vilket ger mycket kraftigare humlekarkatär. En mycket bra kombination där Taleggions sälta och krämighet möte ölens beska och fylligheten. Det hela framhävde ölens fruktighet.

Kombination 4 Stilton med Wisby Stout
Stilton är en blåmögelost gjord på komjölk där man använder mjölken från både kvällsmjölkningen och morgonen. Allt för att få en perfekt konsistens i osten fetthalt. Osten är kungen av de engelska ostarna och en utav världens främsta blåmögelostar. Stilton har en smak och doft av läder, mögel, mörk choklad, honung, kryddor och framför allt i smaken finns det mycket sälta och sting. Wisby Stout har en markerad doft av mörkrostad malt med inslag av choklad, kaffe, vanilj, pumpernickel, kavring och rostade fat. Smaken har en kraftig beska från både humle och rostad malt, bränt socker, kaffe, choklad, och vanilj. Osten och ölen fungerade bra ihop, stoutens beska och fyllighet matchade stiltons sälta, syra och mögelkaraktär på ett bra sätt.

 

Som det var en stor grupp som provade blev det mycket diskussion kring borden, deltagarna tyckte om kombinationerna och när de provade fritt själva märkte många att tex stilton tillsammans med den beska dubbel Ipan även fungerade väldigt bra ihop. Det är roliga med att prova ost med öl är just att många goda smakkombinationer går att finna, vilket är ett äventyr i sig. Tack för en riktigt rolig och givande kväll önskar sommelier Michael!

IMG_20160603_183547

IMG_20160603_193416