En kavalkad av spännande smaker

Öl har tagit sin plats i mångas vardag och det märks att vi nu börjar ta drycken på största allvar. Förr var den i första hand ett alternativ till den som inte gillar vin. Men numera finns det en stor förståelse för dess tjusning och oändliga variation. Detta har i sin tur lett till den växande insikten att den matchar i stort sett allt möjligt.

Denna lördagskväll provade vi oss igenom fem stycken hantverksbrygder med mycket karaktär och vågade smaker. Platsen var den mysiga lokalen på CityStay i Uppsala. Vi var drygt 30 nyfikna och ölsugna personer som tog oss an dessa utsökta brygder. Därtill hade fyra smakrika ostar dukats fram.

Ölsnedkeren Håndlager & Brie de Meaux

Vi började kvällen med Ölsnedkeren Håndlager. Det är en dansk raritet som kommer från ett relativt nytt bryggeri men som redan vunnit priser och fortsätter att växa stadigt. Ett gott tecken på kvalitet. Det använder sig av den senaste tekniken för torrhumling vilket gör att tydligt fruktiga humletoner träder fram – till skillnad från en klassisk lager. Tillsammans med jordnära och gräsiga beska toner uppnås en fin balans och struktur. För att just mildra både beskan och syran tog vi oss an en Brie de Meaux. Denna krämiga vitmögelost har förnöjt kungligheter sedan 700-talet och t.o.m korats till bästa ost i sin klass på Wienkongressen 1815. Den är mild, perfekt krämig och nötig med en viss floral eftersmak. Brien har en förmåga att liva upp ölens fruktighet och samtidigt krydda den på ett fint sätt.

Jämtlands IPA & Münster

När vi ändå var inne på mer bitter öl så gick vi raskt in på Jämtlands IPA, en öl som snarare är som en engelsk bitter men med lite mer kropp. Den är till en början len och maltig, innan humlen tar över mot slutet. Kroppen är relativt lätt för en IPA, och man märker hur de engelska traditionerna i ölbryggning har anammats. Det var trots allt de som uppfann Indian Pale Ale. Återigen passade något krämigt till, men mer smak behövdes för att möta dess intensitet. Därför tog vi och testade Alsace-regionens stolthet, Münster. Det är en kittost som har ett karaktäristiskt rött yttre från dess saltlake och bakteriepensling under lagring. Den är doftrik, pikant, fyllig och väldigt fruktig i smaken. Eftersmaken är nästan honungslik. Den bidrog på något magiskt sätt med det som ölen saknade.

Amager/Oppigårds Building Bridges IPA & Parmigiano-Reggiano

Följande två öler var också kallade IPA och de gav oss möjligheten att uppleva hur pass extremt olika en IPA kan smaka från en annan IPA. Öl nummer tre var således en dansk/svensk öl gjord av Amager brygghus i samarbete med Oppigårds bryggeri. Det var utan tvekan en IPA à la amerikanska West Coast Style, proppad med ananas, mango, grape, melon, örter. Den görs på en rik och utsökt mix av amerikanska humlesorter: centennial, cascade, herkules, chinook, citrus, citra, colombus och amarillo.

Sierra Nevada Hop Hunter IPA & Parmigiano-Reggiano

Så var även öl nummer 4, Sierra Nevada Hop Hunter IPA, som lyckats få vörtsötman att mötas med humlens bitterhet på ett unikt sätt. Den har ännu mer humlesmak men är inte väsentligt mer bitter för det, snarare sötare och fylligare. Båda ölen passar fint till en lagrad hårdost. Denna afton valde vi en parmigiano-reggiano med 24 månaders lagring. Den är fast och torr men ändå ovanligt krämig och smältande i gommen. Med sitt höga glutamatinnehåll och sina örtiga toner kan den ta plats på smaklökarna utan att försvinna med ölen. Två smakintensiva komponenter som jämnade ut varandra på ett önskvärt sätt med andra ord.

Jämtlands Julöl & Kvibile Gräddädel

Slutligen ville jag göra oss påminda om min favorithögtid som stundar för dörren. Det var med andra ord dags för blåmögelost och JULÖL. Det har blivit allt vanligare att vi köper stilton till ostbrickan kring jul. Men i kväll hade vi en svensk variant, Kvibile Gräddädel. Den är lenare och lite krämigare i textur samt inte lika stark i smak. Ändå har den den där speciella sötman och nötigheten som vi så gärna vill åt. Vi avrundade således denna kavalkad av spännande öler och ostar med en maltstinn, fräsch och något sötare julöl från Jämtlands bryggerier.

Vi avslutade kvällen med att instämma i att även öl inom samma kategorier är väldigt skilda i smaker beroende på ingredienser och tillverkning. Det finns aldrig några tydliga gränser och det gör det så kul att upptäcka alla dessa finesser.

Tack för ikväll Uppsala, vi ses snart igen! Mer information om kommande provningar finner du här.