Ost och ölprovning i Uppsala den 19/03

I ett snöigt Uppsala en lördag kväll samlades ett gäng glada gäster på mysiga Akademi hotellet i central delarna på Öfre Slotts. På det uppdukade bordet fanns det öl såväl som ost uppradat i linje. Med tända ljus presenterade kvällens sommelier sig själv. Därefter var det dags att dofta djupt på och smaka den första öl och ost kombinationen som ställts fram.

Pivovar Herold Black Lager med Camembert Royal Faulcon
Den första ölen på agendan var en svart lager från Tjeckien. Med en mineralig ton lyfts den svarta malten fram, en svag doft av kaffe träder fram men det är en förhållandevis mild öl. Till den serverades en krämig vitmögelost med en mild karaktär för att inte överrösta ölen. En öl som för övrigt skulle passa väl till en mildare gryta, gärna till hösten eller varför inte nu när vädret börjar bli lite mildare.

Founders Centennial IPA med Pecorino Romano
Andra ölen för kvällen är en smakkraftig IPA. Nu har vi något som slår till kraftigt med doft, humlearomen träder fram med råge. Denna IPA är bryggd med amerikansk humle vilket ger den en kraftig citruston. När den väl smakas av kan beskan till en början vara lite avskrämmande, men efter en till klunk då tungan vant sig vid beskan börjar även smaken komma till sin rätta. Här är det inte mycket malt som träder fram utan humlen är det främsta, det går att kalla denna still för obalanserad. Det är dock inget som är fel med detta då stilen kräver det, beskan och humlen ska träda fram och varken malt eller jäst rår på den välhumlade ölen. Till den serverades det fårost, denna har en lite kraftigare sälta än andra och detta innebär att sältan kompletterar den kraftiga beskan.

Founders Porter med Västerbottensost
Här är något kraftigt, lent och sött! Skillnaden mellan Porter och Stout kan ibland vara hårfin men med denna är det inget tvivel om att det är en porter. Sötman är angenäm och förmildrar den svarta malten och kaffetonerna i ölen. Smakrikare måste man leta efter och därför måste den paras ihop med en kraftig ost. Västerbottensost och porter var en stor hit, detta är även kvällens Sommeliers favorit kombination. Den höga fetthalten och sältan i osten smälter samman med den svarta drycken! Det är svårt att förklara varför de passar så bra tillsammans men hela bordet var i ense om att denna kombination var bäst under hela kvällen.

Corsendonk Pater med Extra Lagrad Whiskycheddar
Ännu en smakrik öl står serverad. Denna gång är det en Belgisk dubbel i trappist stil. Smaken från denna öl kommer främst från jäststammen. Belgarna gillar inte att använda särskilt mycket humle, därför har de kommit på andra lösningar för att framställa smakrika öler. Den mängd karamellmalt som finns i denna öl ger den en len munkänsla och balanserar ut jästsmaken något. Ölen parades ihop med en till kraftig ost. Denna cheddar har lagrats i minst 14 månader och även fått sig ett bad i Whiskey. Den kraftiga smaken i osten parades ihop med den starka belgaren för att ge den en extra skjuts. Både Whiskey och Rom går att tillsätta i denna typ av öl med goda resultat, därför valdes just denna cheddar.

 

 

Hela kvällens gäng!

Här är ost och öl uppradat med glada gäster.