Jorden runt på åtta viner!

Denna fredagskväll var lite speciell då vi fick äran att prova oss igenom 8 typer av viner ackompanjerade av delikata ostar. Till råga på allt fick det hela avnjutas i den vackra pelarsalen på Elite Grand Hotel i Gävle.

Mörkret hade fallit då ett trettiotal förväntansfulla gäster väntade på att få prova viner från all världens håll. Kvällen skulle erbjuda en rundresa i den gamla världen (vinområden i Europa) men även ett flertal besök skulle göras i den nya världen (vinområden i resten av världen). Stämningen var ljuv från första stund, och den vackra lokalen, de många glasen och de inbjudande ostfaten gjorde sitt för att höja den ännu mer.

Vi började med att gå igenom provningsteknik. Vi gick in på varför man egentligen snurrar på glaset, vad en brun ton i vinets färg kan antyda och varför man helst ska ta stora klunkar och låta vinet skölja runt i hela munnen när provar vin.

Franschhoek Brut Royal
Vi startade vår kväll storstilat med ett mousserande vin från Sydafrika. Franschhoek är gjort i den traditionella metoden som i Sydafrika kallas Methode Cap Classic, med en andra jäsning i flaskan, vilket är samma process som används för champagnetillverkning. Vinet är gjort på druvor som även de används i champagnetillverkningen; Chardonnay och Pinot Noir. För framställningen av vinet väljer man bara den finaste druvjuicen, det vill säga den som utsatts för minst pressning. I doften hittade vi en hel del mogen citrus, lite nötighet och en brödighet som är välbekant för champagne som kommer från vinets lagring på jästfällningen. Vinet fick sällskap av en härligt mogen vitmögelost, en Brie från franska Limousin, vilket utgör en kombination som är svårslagen.

Wente Morning Fog Chardonnay
Från Sydafrika tog vi ett stort kliv till andra sidan jordklotet och hamnade i USA och till Livermore Valley, några mil sydost om San Francisco. Familjen Wente har odlat vin sedan slutet av 1800-talet och strax efter förbudstidens slut 1933 släppte de sin första flaska Chardonnay på marknaden. Idag härstammar 80 % av alla Chardonnayplantor i Kalifornien från just Wentes egna framtagna klon. Här fick vi också lära oss vad den lilla elaka amerikanska vinlusen ställde till med i Europa i slutet av 1800-talet, och varför nästan alla druvplantor i Europa är idag ympade med amerikanska rotstockar. Vinet Wente Morning Fog är till hälften fatlagrat. Den andra hälften har fått lagrats i ståltank för att behålla den fräscha frukten. Det här är ett kraftfullt vitt vin där vi hittade toner av vanilj, gula mogna äpplen, rostade toner och en viss smörighet. Till vinet passade vi på att avnjuta en bit mogen Comté som är en nötig ost som i karaktären påminner om vår herrgårdsost. Osten lovordades flerfaldigt under kvällen och blev en ny favorit för många.

Nederburg Winemasters Reserve Riesling
Vårt tredje stopp tog oss tillbaka till Sydafrika och till Paarl, ett område nordost om Kapstaden. Här fick vi stifta bekantskap med den välkända druvan Riesling och vinet Nederburg Winemaster’s Reserve Riesling. Vinet har härliga sötfruktiga och blommiga toner av fläder, honungsmelon och ananas. Den lilla sötman i vinet balanserar den höga syran och det här vinet passade även det mycket bra ihop med den nötiga och lätt salta Comtén. Vi passade på att diskutera några av metoderna man kan använda sig av då man vill producera viner med sötma. Hur produceras ett portvin till skillnad från ett icewine, och vad skiljer en Sauternes från en Amarone?

Livio Pavese Corniolo
Vi tog sedan ett stort språng till den gamla världen och besökte ett av Europas absolut främsta kvalitetsområde, Piemonte i Italien. Där fick vi stifta bekantskap med den historiska familjen Pavese och dess Livio Pavese Corniolo, ett vin från 2010, gjort på druvorna Barbera, Cabernet Sauvignon och Merlot. I vinet hittade vi en del körsbär, viol och en klädsam ton av fat. Till vinet slukade vi det sista av vår Comté som vi spetsade till med lite kex och tapenad. Vi passade även på att prata om hur man framställer vin med flera olika druvor – hur man jäser det och sedan blandar ihop det – samt vad som egentligen är anledningen till att man använder sig av olika typer av druvor i vissa viner och inte bara en sort?

Domaine Boutinot La Côte Sauvage Cairanne
Vi stannade kvar i de klassiska vinområdena och begav oss till den franska och välkända Rhonedalen och druvorna som förkortade brukar nämnas GSM (Grenache, Syrah och Mourvèdre). Här stiftade vi bekantskap med det ypperliga vinet Domaine Boutinot La Côte Sauvage Cairanne, ett fantastiskt vin jäst utan tillsats av industriell jäst. Istället har man använt sig av de jästarter som naturligt finns på druvans skal, vilket resulterar i en smakexplosion av mogna röda och svarta bär såsom hallon och björnbär samt en viss kryddighet. Till vinet avnjöts en Taleggio, en kittost från Italien som passade utmärkt till vinets höga fruktighet. Vi tog tillfället i akt för att prata om varför man egentligen lagrar vin i ekfat och vilken påverkan det har på vinets karaktär och utveckling.

Pagos del Rey Condado de Oriza 409 Ribera del Duero
Vårt tredje stop i den Gamla världen blev landet med störst vinodlingsyta i Europa, Spanien. Återigen höll vi oss till ett kvalitetsområde och besökte Ribera Del Duero, uppstickaren som snart kan komma att sopa banan med Rioja i fråga om kvalitet. Här fick vi träffa på druvan Tinto Fino, eller Tempranillo som ni säkert känner den som. Kärt barn har många namn, denna druva har en mängd olika namn i både Spanien och Portugal. Förutom de ovannämnda kallas den även för Ull de Llebre, Tinta Roriz, Tina de Toro, Cencibell, Tinto del País och det finns många fler benämningar… Vinet vi provade hette Pagos del Rey Contado de Oriza 409. Siffran 409 avslöjar hur många dagar vinet legat på franska ekfat. Vinet var kraftfullt och mustigt och bjöd på blåbär, björnbär, russin och självfallet fat. Vinet hade också en betonad strävhet. Till det spanska vinet passade vi på att mumsa i oss en spansk Manchego, en ost gjord på fårmjölk som lagrats i 12 månader. Osten hade fin sälta, kryddighet och smörighet som mötte upp vinets strävhet på ett strålande sätt. Här passade vi även på att diskutera vad strävhet i vin beror på och varför den är så närvarande i röda viner.

Delas Saint Esprit Côtes du Rhône
Vi återvände i vårt näst sista glas till Rhônedalen, men den här gången skulle vi träffa på ett vin gjort till större del av druvan Syrah. Vi provade Delas Saint Esprit Côtes du Rhône. Här fann vi ett ännu kryddigare Rhônevin där man låtit druvan Syrah ta största platsen. Viner är laddat med söta kryddor, ton av lakrits och en hel del röda mogna bär. Till detta vin passade vi på att avnjuta en Cambozola, en tysk korsning av Camembert och Gorgonzola. En ljuvlig smakkombination. Här förklarades även skillnaden mellan benämningen på druvan Syrah och Shiraz.

J. Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon
Det sista vinet i våra glas bestod till störst del av kungen av druvor, Cabernet Sauvignon, och sitt kraftfulla mustiga uttryck av svarta vinbär, mörka bär och strävhet. Vinet produceras i Paso Robles i Kalifornien och heter J. Lohr Estates Seven Oaks Cabernet Sauvignon. Den sista biten Cambozola smakade utmärkt även till denna ljuva skapelse.
Vår resa runt jorden hade nått sitt slut. Glasen och flaskorna var tomma och gästerna lyckliga. Precis som det skall vara efter en vinprovning med Taysta.

 

Provningsdeltagarna bjöd på många roliga frågor och funderingar. Kvällen var fylld av högkvalitativa viner och ostar, en underbar lokal och ett helt fantastiskt sällskap av vinprovare som verkligen bjöd på sig själva.

Tack till er alla! Det lär bli en spännande höst om alla deltagare i våra provningar är lika entusiastiska. Du finner all information om bokningar här.

FullSizeRender-6x

FullSizeRender-5x

FullSizeRender-3x