Ost och Vinprovning i Gävle den 10/10

Ost4En vacker höstkväll träffades ett härligt gäng av förväntansfulla människor på Scandic CH i Gävle. Temat för kvällen var ost och vin där vi provade fyra olika ostar till fyra viner i olika stilar. Deltagarna var nyfikna och tyckte det var spännande med de smakkombinationer det blev serverade och guidade igenom av kvällens provningsledare.

Kombination 1: Lamberti Prosecco Extra Dry med Skärvångens Chevré
Italienskt bubbel från Venetien på druvan Glera. Smaken är fruktig med härlig friskhet och toner av äpple, citrus, päron och grapefrukt. Vinet matchades till en jämtländsk chevréost, som är en vitmögelost gjord på getmjölk. En vitmögelost som denna mognar utifrån och in och när den är riktigt mogen är den mjuk och alldeles underbart krämig. Det här var en kombination som de flesta deltagare tyckte passade bra ihop. Syran och bubblorna i vinet matchas väl mot den sälta och fethet som finns i osten.

Kombination 2: Earthbound Organic Cabernet Sauvignon och Taleggio
Ett medelfylligt rött vin från Darling i Sydafrika. Druvan i vinet är cabernet sauvignon, som här ger ett vin med mörk färg, balanserad strävhet och inslag av röda- och svarta vinbär, plommon, lavendel, vanilj och fattoner. Osten Taleggio är en Italiensk kittost, som kännetecknas av det karakteristiska orange röda skalet. Taleggio är till smaken söt, mild och fruktig med en sälta som blir kraftigare ju längre den får mogna. De flesta i gruppen tyckte att vinet och osten gifte sig bra ihop, att vinets strävhet tonades ner av ostens smörighet och
fyllighet. Ett extra plus är att vinet är både ekologiskt och fairtrade märkt.

Ost1Kombination 3: Villa Righetti Ripasso med Parmesan Reggiano
Den tredje kombinationen som provades var en italiensk smakupplevelse. Vinet kommer från Venetien i norra Italien och är gjord på bl.a. druvorna corvina och rondinella. Vinet är kryddigt och fylligt och har en amarone-stil med toner av körsbär, fat, choklad och örter. Passar utmärkt till smakrika kötträtter, pasta, risotto och smakrika hårdostar. Vi provade en härlig parmesan – en klassiker till ett vin av amarone-stil. Parmesan Reggiano är gjort på komjölk och har en söt och fruktig doft. Smaken är lite fruktig, lite pepprig, nötig och med mycket sälta. Lagringskravet på Parmesan Reggiano är minst 12 månader. Det tipsades om parmesan doppad i dadelbalsamvinäger tillsammans med ett glas ripasso eller amarone.

Kombination 4: Muscat Beaumes De Venise med Roquefort Vieux Berger
Här provades godbitar från Frankrike. Vinet är sött med balanserad friskhet och kommer från Rhonedalen, doft och smak av bergamott, aprikoser, citrus, nektar, honung och pomerans. Roquefort-osten är en utav de klassiska mögelostarna och görs på fårmjölk. Smaken är salt, syrlig, söt med lite bränd karamell. Kombinationen sött starkvin och roquefort förvånar de flesta av deltagarna på ett positiv sätt och blir en av kvällens favoriter. Det fräna i osten neutraliserades utav sötman och syran i vinet.

Vi hade en trevlig lördagskväll med engagerade och nyfikna deltagare,
där alla fyra smakkombinationerna var uppskattade och fick höga betyg.