Ost och vinfrestelse på höga höjder

En halvmulen och murrig höstkväll samlades en trevlig och nyfiken skara vinentusiaster uppe på restaurang Svampen i Örebro, för att med en vidunderlig utsikt över staden prova och njuta av ost och vin.

Kvällen inleddes med ett varmt välkomnande samt lite praktiskt information. Efter en grundlig inledning till vinets kulturhistoria presenterades kvällens första ost och vin. I samband med detta fick gruppen även en genomgång av provningsmetodik och smaksensorik för att få ut så mycket som möjligt av kvällen.

Kvällens första ost var en Brie de Meaux, en namnskyddad vitmögelost ost från Meaux i Champagne i Frankrike. Den görs på opastöriserad mjölk vilket ger en fördjupad och smakintensiv brie. Till detta provade vi MIM Natura Cava 2014, ett mousserande vin från Spanien tillverkat enligt traditionell metod (med andra ord på samma sätt som man tillverkar champagne). Vinet var en brut natur, innebärande att det har mindre än 3 g socker per liter. Den tydliga och markerade syran och fruktigheten i vinet bröt mycket väl mot vinet, vilket alla kom entydigt överens om.

Kvällens andra ost var en Altesse, en kittost på pastöriserad komjölk från Alsace i Frankrike. Osten har en ganska skarp doft men bjuder på en mild och fyllig smak med fin textur. Till detta provade vi ett vin från Apulien i södra Italien. Vinet var tillverkat av negroamaro som tillsammans med primitovo är områdets mest kända druva. Negroamaro kan ge tuffa viner, men kvällens vin Cappello di Prete har en mjuk fruktighet med en balanserad syra som passar perfekt till osten.

Den tredje osten för kvällen var Vestehavsost Ekologisk. Vesterhavsost är tillverkad av 100% ekologisk pastöriserad komjölk från Danmark. Osten är fast i konsistensen och saltet är nästintill kristalliserat. Smaken är kraftig och syrlig och mjölkens naturtrogna ursprung ger den onekligen en säregen karaktär. Det utvalda vinet till denna ost var Livio Pavese Corniolo från Piemonte i norra Italien. Detta vin är en blandning av druvorna barbera, cabarnet sauvignon och merlot, vilket skapar ett vin med tydliga tanniner som integreras väl med vinets fyllighet och syra. Allt detta gör vinet välutrustat till att möta den ganska tuffa osten och även, som diskuterat under provning, till mer bastant och smakrik mat. Vinet bjuder på stor smak och ljuvliga toner av mogna körsbär, svarta vinbär, viol, ceder och choklad. Passar därmed bra till att bara avnjutas som det är eller tillsammans med syrlig mörk choklad.

Till denna ost fick gästerna även prova ännu ett vin, Pardelasses från Priorat i Spanien. Detta vin har tydliga tanniner som verkligen känns av i kontakt med smaklökarna. I samband med dess syra och fina kropp utvecklas ostens smak ännu mera intensivt.

Kvällens sista ost var en blåmögelost vid namn Danablu grädd, även den från Danmark och gjord på pastöriserad komjölk. Detta är en ganska mild blåmögelost med en tydlig sälta. Vinet som bjöds till denna ost var A Mano Aleatico Vino Passito från Apulien, Italien. Vinet är gjort på samma sätt som sin mer kända släkting Reciotio från Valpolicella. Druvorna plockas när de mognat och får sedan ligga och torka under kontrollerade förhållanden i fem veckor. Druvan förlorar då stora delar av sitt vatten och den must man får när man pressar den blir väldigt söt. Resultatet blir ett söt dessertvin med toner av russin och mörka frukter. Vinet harmonierar mycket bra med osten och de lyfter varann till oanade höjder.

Trots det gråa höstvädret avslutades kvällen på glatt humör och det vill jag tacka alla gäster för! Flera spännande provningar väntar i höst och all information finner du här.

20170916_181619_x