En oslagbar kombination

Andra halvan av novembermånad har redan passerat, och i kontrast till den alltmer tilltagande kylan och den mörka skyn lyser vattentornet Svampen upp tillvaron i Örebro. Väl på plats i restaurangen, dryga 60 meter upp i luften, möttes gästerna av en varm atmosfär med levande ljus, en inbjudande inredning och inte minst en tjusig utsikt över staden. Gästerna hade samlats för att få prova välvalda ostar från ostogram.se i kombination med minst lika välvalda viner. En oslagbar kombination! När vi för samman dessa två av gastronomins skönheter gör vi det för att få texturen, grundsmakerna och aromerna att integreras och tillsammans leda oss till nya spännande smaksensationer.

Gästerna placerade sig vid borden och framför sig fann de fyra osttyper, marmelad och frökex, samt fyra viner. Aftonen inleddes med en kort presentation av programmet samt en sensorikövning för att värma upp doftsinnet. Lagom uppvärmda efter övningen och några glada skratt, tog vi oss an vinerna för att bedöma dem var och en utifrån utseende, doft och smak. Vi berörde också vidare ämnet sensorik. Vi kom överens om att trots att smakupplevelser är högst subjektiva, finns det ändå beprövade tekniker för att prova både vin och mat, vilket vi skulle utforska närmare under kvällen. Några av aftonens kombinationer var:

Nederburg Riesling och Morbier

Nederburg Riesling Sydafrika, stilla vitt vin, hög friskhet med tydlig sötma av päron och melon. Riesling passar väl med krämiga ostar och därmed valde vi en Morbier från Jura, en krämig ost med välintegrerad sälta. En vacker ost med sotrand i mitten, det blev ett fint möte mellan vin och ost med en lång rund eftersmak.

Vins el Cep MIM Natura 2014 och Brillat Savarin

Därefter provade vi Vins el Cep, en cava från Spanien, som parades ihop med en så kallad ”triple creamed” Brillat Savarin, en krämig färskost med vitmögel. Det visade sig vara en förträfflig kombination som blev mångas favorit denna afton! Cavan mjuknade och bjöd på aromer utav gult äpple. Osten upplevdes mindre fet i mötet med drycken. Tillsammans med det goda linköpingsknäcket utvecklades en lång och utsökt eftersmak.

Livio Pavese Corniolo Barbera 2010 och Ubriaco al Prosecco Veneto

Livio Pavese Corniolo är ett stilla rött vin från Italien med medelhög strävhet och generösitet. Den parmesanliknande hårdosten, som tvättats i Prosecco med Barberan, var ännu en lyckad och uppskattad kombination. I mötet framträdde tydligt vinets fruktighet utav både plommon och körsbär i takt med mjuknande tanniner.

Le Pré des Suves Côtes-du-Rhône-Villages 2013 och Montagnolo Affiné

Le Pré des Suves, ett franskt, stilla och fylligt rött vin, fick möta en vit- och blåmögelost som ovanligt nog var laktosfri. I det osannolika mötet bjöd ostens champinjon- och nötaromer på en fin harmoni med vinets tydliga toner av fyllig björnbär och vitpeppar. Med marmeladen förstärktes allt detta ytterligare en aning och skapade en lång och ljuvlig eftersmak.

A Mano Aleatico Vino Passito 2010 och Montagnolo Affiné

Det söta och röda italienska vinet A Mano Aleatico fann sin bästa partner med Montagnolo Affiné enligt många. Vi snålade varken med linköpingsknäcket eller marmeladen, då bägge gav kombinationen en lång och njutbar eftersmak. Sötman utgjorde ett fint avslut på provningen, och gav oss återigen tillfället att observera till vilken grad smaken är subjektiv. Inte alla gillar sina viner söta eller sina ostar med marmelad! Som tur är bjuder både vin och ost på en oändlig variation av smaker och upplevelser, vilket gör varje provning så unik och rolig.

Tack alla för en gemytlig afton på Svampen, och välkomna åter till Taysta för flera spännande provningar i höst.