Vintips: Kombinera Italiensk ost och vin

En vacker lördagskväll som vittnade lite om den kommande våren tog sig 30 personer till Restaurang Svampen i Örebro för att prova ost och vin i kombination. Kvällen inleddes med att kvällens sommelier Claes hälsade deltagarna välkomna och informerade lite om kvällen. Denna kväll skulle vi prova en rad spännande viner med några favoritostar. Bland dessa hittar vi flera utsökta Italienska ostar.

Efter välkomnandet fick gruppen en liten översiktlig genomgång av både osten och vinets historia. Detta inkluderade hur man tror att allt började och hur dessa två produkter genom historien har utvecklats och blivit till det som vi idag känner som ost och vin.

Vitmögelost med Italienskt vin

Kvällens första ost var en Brie, detta är en vitmögelost gjord på komjölk. När man tillverkar vitmögelost så låter man möglet endast växa på utsidan där det skapar en skyddande barriär samtidigt som det tillför smaker under tiden osten ligger på lagring. Denna ost hade en krämig, ganska mild doft och smak med lite toner av höst och svamp.

Till brieosten drack vi Baocio Della Luna, en prosecco från Italien. Denna dryck är gjord enbart på druvan Glera, vilket är den klassiska proseccodruvan. Den har en fräsch och frisk ton både i doft och smak. Smaker av gula äppeln och gråpäron samt en fin men tydlig syra gjorde att detta vin harmonierade mycket bra med osten.

En klassisk Italiensk kittost

Nästa ost ut var en Taleggio, en klassisk kittost från Lombardiet i Italien. Kittostar får sitt klassiskt orangefärgade skal genom att de under lagringstiden tvättas med en saltvattenlösning med örter i. Taleggio är en av de mest kända kittostarna och det känns igen på dess ganska markanta doft. Denna doft går sedan över i en ganska mild och behaglig smak. Toner av tryffel och en viss nötighet kunde hittas i denna ost.

Till detta serverades Livio Pavese Corniolo Barbera samt, Musella Valpolicella Superior. Detta är ett biodynamiskt odlat vin vilket innebär att man vid odling och tillverkningen försöker följa naturen och klimatets skiftningar. Tillverkningen är också fri från kemiska bekämpningsmedel. Vinet uppvisar en fin fräschör med finlemmade tanniner och lite mer fokus på frukt och syra. Vilket passar mycket bra i att möta upp konsistensen och smaken i osten. Denna kombination hölls som favorit av några av kvällens deltagare.

Pecorino, kvällens enda fårost

Sen var det dags för kvällens första och enda ost som inte är gjord på komjölk, hårdosten pecorino. Detta är precis som förra osten en klassisk ost från Italien, denna är dock gjord på fårmjölk. Osten är hård och spröd och i smaken hittar vi en lätt nötighet och en mycket tydlig sälta. Osten var mycket smakrik och fyller upp munnen ordentligt.

Till denna ost testade vi två olika viner för att se hur de passade ihop. Dessa var två ganska kraftiga viner men med helt olika karaktär. Först ut, var Gagliole Rubiolo Chianti Classico från hjärtat av Toscana.

Vinet har fina toner av körsbär och röda/mörka frukter som även kommer tillbaka i smaken. Vi möts även av tydliga tanniner som tar plats utan att ta över. Vinet skapade en bra harmoni med osten och många av kvällens deltagare tyckte att detta var den bästa kombinationen.

Nästa vin att prova tillsammans med Pecorinon var Candido Cappelo di Prete, ett vin från Apulien i södra Italien. Detta är gjort på druvan negroamaro. Vinet har en bastant doft med inslag av svartpeppar, torkat fruktfat och körsbär. I smaken kommer dofterna igen och en tydlig men inte störande beska hittas. Detta var det vin som de flesta av kvällens deltagare tyckte passade bäst med sin utvalda ost.

En svensk gräddädelost med en klassisk Riesling

Kvällens sista ost var en gräddädelost från Sverige, detta är en grönmögelost. Den stora skillanden mellan vit -och grönmögelost är att när man tillverkar den sistnämnda så sticker man sterila nålar igenom osten innan de sista veckorna av lagringen. Detta gör att möglet får möjlighet att vandra ner i osten och därigenom påverka smak och konsistens.

Till kvällens sista ost provade en Riesling från Sydafrika, nämligen Nederburg Winemasters Reserve Riesling. Vinet har den klassiska Rieslingdoften och i smaken hittar vi melon, tropisk fukt och en tydlig syra men även en liten touch av sötma.

Vinet möter bra upp mot ostens sälta och klassiska grönmögelsmak och många i gruppen tyckte detta var en rolig och speciell kombination.

På återseende!

Kvällen avslutades med lite frågor och att värden tackade för gästernas deltagande. Sedan gav sig gruppen ut i en kväll som påminde om den annalkande våren för sin färd hemåt. Vi tackar för oss i Örebro för den här gången, men vi ser fram emot kommande provningar under vår och sommar.