Ost och vinprovning i Örebro den 08/10

Hösten kopplar oss i sitt grepp allt mer och då kryper vi gärna in i värmen. Ett bra sätt att umgås en lördagskväll är till exempel över lite ost och vin. Det gjorde våra förväntansfulla gäster denna lördag, på Scandic Grand i Örebro. 4 osttyper samt 4 viner fanns uppdukade i en av hotellets lounger.

Aftonens provning inleddes med en kort presentation av de ostar och viner som vi gemensamt skulle avnjuta och prata om under kvällen. Vi pratade också allmänt om ost- och vinkultur och om den grundläggande provningsmetodiken som vi sedan utgick från när vi började bekanta oss med vinerna för kvällen, Proseccon, Ripasson och Zinfandel. Dessa tre viner provades i samma ordning som sötman hos vinet steg och ett kort inslag kring vinproduktion passade då in. Alla fick en blå vindruva på sin tallrik och vi kom överens om att färgen i ett rödvin kommer från druvans skal och likaså tanninerna, vilka är betydande faktorer vid rödvinstillverkning.

Kombination 1:
Vår första kombination var vinet Romeo Prosecco Gleera tillsammans med La Tur som är en vitmögelost från Piemonte i Italien. Detta är en tremjölksost med mjölk från ko, får och get. En mycket krämig ost med tydliga champinjontoner, vars fräschör och lätthet tilltog med Proseccons friskhet och mousse. Ett italienskt möte och kvällens favoritkombination för många av deltagarna. En mycket bra kombination att ha som mingel-tilltugg exempelvis.

Kombination 2:
Andra kombinationen var vinet Villa Righetti Ripasso tillsammans med kittosten Tallegio från Lombardiet i Italien. Detta är en ost gjord på komjölk. Kvällens andra italienska möte, där toner av både nötter och mandlar upplevs, samt en förtydligad bärfruktig Ripasso.

Kombination 3:
Tredje kombinationen för kvällen var vinet Seven Deadly Zins Zinfandel tillsammans med Vesterhavsost som är en hård dessertost gjord på komjölk och tillverkad i Danmark. En förvånansvärd hög Gruyere-känsla i denna ost. Det upplevdes en mycket kraftig smörton vid många bord. Zinfandelns något högre sötma hittade omgående ostens små, små saltkristaller, kanske var det den främsta nyckeln till detta trevliga möte? Vanilj, brioche, karamelliserad smulpaj, ja här var omdömena många och alla givetvis lika riktiga eftersom smakupplevelsen är subjektiv.

Kombination 4:
Den sista kombinationen för kvällens provning var Las Moras Viognier Late Harvest tillsammans med Stilton som är en blåmögelost från Storbritannien, gjord på komjölk. Mötet i ackompanjemang med en päron- & fikonmarmelad. Detta söta samt väl kylda vita dessertvin kombinerades med aftonens smakrikaste ost, Stilton, som har en tydlig sälta. Denna kombination serverades och avsmakades först i slutet av aftonen i syfte att bibehålla svalka och fräschör, det senare som främst var tänkt till Stilton-osten. Med päron- & fikonmarmelad som smakbrygga i mötet avtog vinets sötma en aning, så också ostens intensitet. Detta för att bjuda på både honung, mörk choklad, lite läderton och örtighet med en lång eftersmak.

Avslutande kvart denna kväll blev en stund för övriga frågor kring mat, ost och vin i kombination. En riktigt trevlig afton!

unnamed

unnamed-2-e1476102222859-1