Ost och Vinprovning i Örebro den 10/10

20151010_183347Lördagen den 10/10 träffades en grupp förväntansfulla personer på Grand Hotell i Örebro, för att delta på en ost och vinprovning. Väl nere i den mysiga vinkällaren hälsades deltagarna välkomna och sommelier Claes berättade om vinet och ostens historia samt lite kort om utvecklingen av dessa fram till det som vi idag ser som ost och vin.

Samtidigt som den första ost och vinkombinationen provades så härledes deltagarna igenom provningsmetodik. Kvällens första ost var en Brié de Meaux, detta är en vitmögelost från Brie, Frankrike, som alltid produceras på opastöriserad komjölk. Just att den tillverkas av opastöriserad mjölk gör att det får ett mycket större smakspectrum än brieostar tillverkade av pastöriserad mjölk. Kvällens ost var mycket krämig i konsistensen och bjöd på härliga toner av höst, svamp och lite nötighet. Till detta drack vi en Cava, Villa Clara. Cava är ett mousserande vin som görs enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Vinet är friskt, 20151010_184806fruktigt men med en lite ton av jordighet, samt en tydlig men inte dominant syra. De flesta tyckte att osten och vinet passade bra ihop.

Kvällens andra ost var kittosten Morbier från Jura i Frankrike som även den görs på opastöriserad mjölk. Denna ost är mycket lätta att känna igen på grund av randen av aska som skär igenom hela osten. Det är en medel mild kittost med en fräsch fruktighet i smaken. Vinet till detta blev en klassisk Pinot Noir från Bourgogne, La Vignée 2013 från Bouchard Père & Fils. Vinet har en pigg fruktighet och tydliga men mjuka tanniner.

Efter detta provade vi Vestehavsost Ekologisk. Vesterhavsost är tillverkad av 100% ekologisk pastöriserad mjölk som kommer från Danmark. Osten är fast i konsistensen och närmast kristalliserad. Smaken är kraftig med fin syra, har egen karaktär präglat av de naturförhållande som mjölken kommer från samt där osten är framställd och lagrad. Till detta provade vi Villa Righetti Ripasso, när man tillverkar rippasso låter man en Valpollicella Superior jäsa en andra gång med resterna från tillverkningen av Amarone vin. Detta ger ett ganska kraftigt och uttrycksfullt vin. Kvällens vin hade en tydlig doft fat och läder och vi hittade även kanel och mycket örtighet. Smaken var intensiv utan att bli för mycket med smaker av mörka bär, fat och kanel, vinet har en tydlig syra och bra integrerade tanniner. Vinet lyckades på ett bra sätt bryta isär och lyfta osten.

Kvällens sista kombination var Gorgonzola Piccante, vilket är en grönmögelost från Lombardiet i Italien med en ganska kraftig smak och tydlig sälta. Till detta drack vi Sartori Rerum Recioto, recioto tillverkas enligt samma metod som Amarone och i detta vin har druvorna fått torka i fem månader innan de pressas och jäses och sedan läggs sex månader på stora ekfat och därefter två månader på flaska. Detta ger ett sött och kryddigt vin som passar mycket bra till grönmögelostar. Kvällens gäster tyckte att denna kombination var mycket bra och att osten fick en ytterligare dimension av vinet.