Ost och vinprovning i Örebro den 13/9

Ostochvinprovningörebro

Lördagen den 13/9 arrangerade vi en ost och vinprovning på Scandic Grand Hotell i centrala Örebro. Provningen var förlagd till Grand vinkällare, en vacker och stämningsfull lokal. Gruppen var blandad med både nybörjare och några personer som brukade besöka vinprovningar mer regelbundet.

Efter vi kommit ner i vinkällaren och satt oss tillrätta började vi smaka på det första vinet och osten. I samband med detta gick vi även igenom grunderna i vinprovningsmetodik, hur vi känner grundsmaker och doftens inverkan på smakupplevelsen. Deltagarna fick även själva prova sig fram och se vad det hittade.

Kombination nummer ett
Osten uppfattades som pigg och mycket smakrikare än vad de flesta var vana vid när det gäller Brie. Associationer av höst och svamp kom fram under diskussion, så som en färsk och kvalitativ Brie de Meaux Cortnesey bör smaka. Osten parades väl till en fräsch Cava med en bra syra och fruktighet som gjorde att det inte upplevdes så torr. Vinet hjälpte på ett bra sätt till att lyfta smaken på osten.

Kombination nummer tvåOstochvinprovningörebro
Många blev förvånade över osten Altesse och fan den mycket godare än de först hade trott. Den var inte så smakstark och bjöd på en god krämighet samt bra textur. Vinet upplevdes solitärt som ganska tunt med hög fruktighet och lite strävhet. Vilket är vanligt för druvan Barbera som är lite av Italiens egna Pinot Noir. Tillsammans med osten gifte sig vinet och fan en harmoni, krämig och fet ost möter en bra syra som friskar upp och gör så att vi kan äta desto mer.

Kombination nummer tre
Vesterhavsost var en hårdost som hela gruppen tycket var mycket god. Med sin tydliga smak, höga sälta och markerad syra var det den ost som blev mest uppskattad under kvällen. Vinet till osten var producenten Masi vars druvor till detta vin kommer från vingården Sergego Alighieri. Vinet är mycket kraftigare och strävare jämfört med vin nummer två, och uppskattades väldigt mycket. Bra frukt, tydliga tanniner och stringent syra hjälpte till att lyfta osten en extra dimension.

Kombination nummer fyraOstochvinprovningörebro
Sista osten ut för kvällen var en blåmögelost tillsammans med ett sött vin. Gruppen var lite splittrad om osten, där vissa tyckte att den var mycket smakfull och trevlig medans andra var mer reserverade. Alla var dock överens om att vinet var mycket gott både solitärt och tillsammans med osten då den väl gjorde sitt jobb och fick osten att bli både mildare och fruktigare.

Kvällen rundades av med att gruppen fick möjlighet att prova vidare lite, prata med varandra samt ställa frågor till provningsledaren. Efter ett tag började deltagarna droppa av och begav sig ut för vidare äventyr, enligt dem själva nöjda och glada över kvällen.

Kvällens utvalda ostar i provningsordning

1. Brie de Meaux Cortnesey – En vitmögelost från Meaux i champagne gjord på opastöriserad komjölk.
2. Altesse – Mild kittost från Alsace gjord på komjölk.
3. Vesterhavsost -Dansk hårdost, gjord på ekologisk komjölk.
4. Fourme d’Ambert Tradition – En fransk blåmögelost, krämig och smakrik.

Kvällens utvalda viner i provningsordning

1. Cava Villa Clara
2. Barbera d’Asti Le Orme
3. Masi Sergego Alighieri Poderi Del bello Ovile
4. Muscat de Beaumes de Venise