Ost och vinprovning i Örebro den 21/01

Lördagen den 21 januari, anslöt sig ett glatt gäng till loungen vid Scandic Grand Örebro för en Ost och vinprovning. Väl till bords hade deltagarna ett kuvert uppdukat med 4 olika osttyper, kex samt och lite marmelad som skulle avnjutas till 4 viner av olika karaktär.

Kombination 1: Romio Prosecco och La Tur
Efter en kort presentation av ost och vin i allmänhet och dess produktion och kultur, inledde vi provningen med att bedöma och prova en Prosecco, Romio Prosecco. Först undersökte vi dess utseende, doft och smak och sedan kombinerade vi den med en färskost, La Tur, vilken är en tremjölksost från norra Italien. Här upplevde gruppen att den mycket torra samt friska Proseccon i kombinationen mjuknade och påvisade toner från både päron och melon.

Kombination 2: Mariluna Eko Bobal och Tallegio
En stor del av gruppen tyckte att det spanska röda vinet Mariluna Eko Bobal, som är gjord på druvan Bobal, passade perfekt tillsammans med kittosten Tallegio från Italien. Den tämligen milda kittosten lockade fram både frukt och rondör i vinet, med en aning angenäm ekvanilj i eftersmaken.

Kombination 3: Chateau Grand Montet och Comté St Antoine Forte
Kvällens andra rödvin som serverades var Chateau Grand Montet från Bordeaux. Med sin markanta strävhet enades gruppen om att detta vin bör kombineras med antingen mat eller ost. En klar ostfavorit blev då den franska hårdosten från Comté St Antoine Forte. Både osten och vinet har en hög lagringston vilket gör att de matchade varandra perfekt. Osten bjöd också på en lång eftersmak av nötter.

Kombination 4: Las Moras Muscat och Stilton
Kvar på aftonens vinrepertoar var ett vitt sött dessertvin, Las Moras Muscat som är gjord på druvan Muscat. Vinet serverades väl kylt, vilket många av deltagarna uppskattade. Vinnande ostmöte här var grönmögelosten, en Stilton denna gång, som i smakupplevelsen med vinet bjöd både på nötighet och mogna äpplen.

Avslutningsvis berörde vi begreppet ”smakbrygga”, vilket den röda marmeladen var ett exempel på. Vi pratade om hur den hjälper till att förhöja smaken i en trevlig kombination, till exempel tillsammans med Stiltonosten. En mycket härlig afton med ost och vin!

Ost och vinprovning