Ost och vin – en oändlig inspiration!

Det kändes privilegierat att få välkomna denna härliga grupp av människor till City Stay Hotell i hjärtat av Uppsala. Hur skulle man kunna spendera en bättre lördagskväll i decembermörkret än att få prova vin från världens alla hörn. Det var en fullsatt provning och engagemanget var stort. Man blir minst sagt inspirerad att få vara omgiven av så ost- och vinintresserade personer som dessa.

Provning 1 – Franschhoek Brut Royal

Vi började kvällen i Sydafrika med ett mousserande vin från Franshhoek Cellar gjort på MCC-metoden. Methode Cape Classic är samma metod som vid framställning av champagne. Vinet är gjort på de två klassiska druvsorterna, Chardonnay och Pinot Noir. Vinet doftade välkomnande med friska toner av mandel, citron och apelsinzest. Det är en torr, frisk stil med citrustoner, en aning tropisk frukt, god mineralitet och en elegant avslutning. Det passar lika utmärkt som aperitif som till vit fisk, varför inte en sjötunga serverad med en citronhollandaise.

Till detta serverades Brillat de Savarin, som är en Double Cream vitmögelost berikad med Crème fraîche. Osten kommer från Champagnedistriktet i Norra Frankrike och är underbart fräsch, lätt och väldigt krämig i smaken. Den passade ypperligt till det friska mousserande då de härliga bubblorna balanserade upp krämigheten med bravur. Denna kombination blev en succé för majoriteten av vinprovarna!

Provning 2 och 3 – Nederburg Riesling Winemaster Reserve / Wente Morning Fog Chardonnay

Vi stannade i Sydafrika för att kunna jämföra en torr Nederburg Winemaster Reserve Riesling med en Wente Morning Fog Chardonnay från Livermore Valley, Kalifornien. Rieslingen är mycket generös i doften med härliga inslag av blommor, fläder och citrus. Smaken är frisk med tropisk frukt, ananas och lime samt en lätt kryddig avslutning. Detta vin har finess och elegans. Avnjut det gärna mellan 8–10 grader som aperitif eller till skaldjursrätter, eller varför inte en aningen kryddstark måltid.

Wente Chardonnay däremot visade mer mogna toner som gula höstäpplen, rostade nötter, smörkola samt en elegant mineralitet. Smaken var fylligare och rundare, delvis på grund av att detta vin, till skillnad från Rieslingen, har genomgått ekfatslagring. Detta bidrar med en påtaglig fyllighet och en lätt rökig ton. Vinet är en komplett produkt med en fin balans mellan kropp, alkohol och längd. Detta vin skulle jag rekommendera att avnjutas mellan 10–12 grader till maträtter som smörstekta och fetare fiskar som lax. Men det skulle även smaka gott till vitt kött som en citron- och timjanmarinerad kyckling med ugnsbakade rotfrukter.

Till detta serverades en personlig ostfavorit och inte minst en klassiker, nämligen hårdosten Gruyére Margot AOC från Schweiz. Den är gjord på opastöriserad komjölk och är en av Schweiz mest kända ostar. Ursprungligen kommer den ifrån kantonen Fribourg där gruyère har producerats i århundraden. Gruyèren har påminnande aromer av en hel blomsteräng som har fångats upp i en rik, krämig mjölk. Det halvhårda till hårda innanmätet smälter i munnen och sprider en nötig, ganska söt smak med blommiga och fruktiga inslag av äpplen och päron. Osten serverades med en päron- och fikonmarmelad som fick osten och vinet att komplettera varandra.

Båda vinerna matchade osten väl men här blev det ändå Chardonnay som fick flest röster, då många tilltalades av de påminnande smaksensationerna i kombinationen.

Provning 4 – Boutinot La Côte Sauvage Cairanne

Vi reste vidare i vår provning och hamnade i Södra Rhônedalen i Frankrike där vi provade två viner jämsides med varandra. Tanken var att visa skillnaderna mellan ett vin producerat på traditionellt vis, Boutinot La Côte Sauvage Cairanne, och ett vin med en moderna twist, Delas Saint-Esprit. La Côte Sauvages huvuddruva är den klassiska Grenache som hamnat i en cuvée med Syrah, Carignan och Mouvedre. Vinet är elegant medelfylligt och aromatiskt och har smak av björnbär, hallon, torkade örter och peppar. Vinets syra är välbalanserat och det visar sig också ha fattoner som gör sig påminda i bakgrunden. En harmonisk smakupplevelse. Detta vin är ett bra exempel på ett allround vin som passar i de flesta sammanhangen och till de flesta rätterna. Ett par örtmarinerade lammkotletter skulle till exempel inte sitta fel.

Provning 5 – Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône

Detta vin har som sagt en mer modern twist i jämförelse med Boutinot Cairanne. Dess cuvée är mestadels gjort på Syrah där 30% av druvan har lagrats på ekfat. Resterande har fått vila på ståltank och i och med det har vinet behållit sin intensiva fruktarom. Syrah bidrar dock till ett kryddigare vin där man finner nymalen svartpeppar, enbär och animaliska toner som charkuteri, men även en generös kompott av mörka bär som björnbär, blåbär och körsbärtoner. Tanninerna är runda och mogna och har en tillfredställande närvaro i samklang med vinets andra element. Detta vin passar utmärkt till grillat och pepprigt nötkött, exempelvis Ribeye med en enbärspepparsås och potatisgratäng. Mums!

Till detta vin serverades Morbier, en kittost från Frankrike, närmare bestämt från byn med samma namn i Jurabergskedjan i östra Frankrike. Osten utmärks av en svart rand av sot och salt som går tvärs igenom den. Sot- och saltlagret och dess perfekta symmetri uppnås genom att osten delas horisontellt på mitten när den har börjat stabilisera sig. Därefter tvättas varje del för sig i saltlake innan de sammanfogas igen. Sedan tvättas osten med vatten två gånger i veckan under två månader. Kanterna på Morbier Tradition är mörkt gyllenfärgade med vita fläckar. Osten i sig är halvmjuk med en jästlik doft och söt, fruktig smak. Den är gjord på opastöriserad komjölk och har lagrats i minst 80 dagar.

Provning 6 – Livio Pavese Corniolo Barbera

Kvällens sjätte vin blev en mycket prisvärd Superpiemonte från Livio Pavese i Italien, årgång 2010, som var en exceptionell årgång i nordvästra Italien. Den lokala druvan Barbera har blandats med Cabernet Sauvignon och Merlot och resultatet är mycket spännande! Generös bukett av mörka bär, bigarråer, svarta vinbär och björnbär med blommiga inslag av viol. Även en del tobak, balsamico, mörk choklad och ek. Barberan bidrar inte bara med sina mörka frukter utan lättar även upp vinet med sin syra. Blandningen med Merlot och Sauvignon avrundar det hela elegant. Slutligen blir detta ett vin som gärna kan lagras ytterligare några år, även om det dricks med nöje redan idag. Prova gärna vinet med lagrade ostar eller Osso buco.

Provning 7 – J. Lohr Seven Oaks Cabernet Sauvignon

Det nästsista vinet för idag kom från Paso Robles i Kalifornien. Ofta är denna druva kallad kungarnas kung av de blåa druvorna världen över. Det är ett mycket generöst vin, med doft och smak av svarta vinbär, korinter, choklad, nötter och björnbär. Vinet är fylligt, med bra strävhet och en balanserad syra. Det passar perfekt till sommarens grill – varför inte kolgrillad picanha med grillade grönsaker och en hemlagad béarnaisesås. Detta vin blev kvällens gemensamma favorit och lovordades högt.

Provning 8 – Pagos del Rey Condado de Oriza 409

Sist men inte minst tog vi oss till de nordcentrala delarna i Spanien för att prova kvällens sista vin, Pagos del Rey. Detta vin kommer ifrån regionen Ribera del Duero och är gjort på druvan Tempranillo, eller Tinta del Pais som den kallas i området. Denna fantastiska spanjor överöste oss med sin intensiva färg samt doft och smak av torkade blåbär, slånbär, svarta vinbär, russin, rostad ek och kryddor. Tanninerna är närvarande och mogna och tillsammans med frukten och syran blir slutresultatet superbt. Det passar utmärkt till kraftiga rätter som kräver sitt motstycke, men även till Spaniens nationalost, Cabraliego. Denna ost är gjord på pastöriserad komjölk, getmjölk och fårmjölk, och har en kraftig doft och smak. Konsistensen är halvmjuk med mycket blåmögel och dess smörsmak dröjer kvar mycket kraftigt i munnen.

De olika kombinationerna uppskattades av deltagarna som visade ett väldigt engagemang och intresse under hela provningen. Det var många intressanta frågeställningar och vi hade många berikande konversationer om just vin, klimat och smakupplevelser. Vi avslutade provningen med mina medtagna doftflaskor som inspirerade många nyfikna vinälskare.

Det gläder mig att ha fått bidragit till denna fantastiska kväll, tack alla nyfikna deltagare, roligt minst sagt! Jag ser fram emot fler spännande provningar innan juletiden tar över.