En resa i det förflutna med Nieport Late Bottled Vintage

IMG_6731

I lördags hade vi nöjet att hålla en ost- och vinprovning för ett glatt gäng deltagare på hotell City Stay i Uppsala. Vi pratade mycket om smaknycklar att använda vid kombinerande av vin och ost, samt vilka saker att söka och undvika inför njutning!

Vi provade de följande kombinationerna;

Canard Duchêne Cuvée Léonie Brut (Nr 77628, 320kr/750ml) med osten Langres

Champagne är ju förträffligt till ostar av flera slag. Canard Duchêne Cuvée Léonie Brut är av druvsammansättningen 50% Pinot noir, 25% Pinot meunier och 25% Chardonnay. Vinet är en ”non vintage” (sv. ej årgång) och har den fruktiga karaktären som vi gärna söker till ostar. Osten skall gärna ha en friskhet/syra som kan mötas i drycken och en färsk ost är därför ofta att föredra. Osten Langres lagras endast några veckor. Den kittade osten med sin ”fontän” av krämighet får bubblorna att kittla än lite mer på tungan och kombinationen gör sig utmärkt som lyxig förrätt!

Rigogolo Chianti (Nr 2361, 96kr/75cl) med Pecorino Vinacciolo (Grottlagrad)

Detta vin tillverkas i sköna Toscana, och består av druvsammansättningen 90% Sangiovese, 5% Canaiolo och 5% Cabernet Sauvignon. Vinet har en rund, mörk körsbärsfruktighet som gärna förstärks av en ost med fin sälta. Vinet har också en god nypa syra som gärna möter en ost av liknande karaktär, och därför passar vinerna från distriktet ofta tillsammans med en utsökt fårost, föreslagsvis Pecorino. Pecorino Vinacciolo är en såkallad berusad ost från italienska regionen Lazio. Den har lagrats i pressrester från vintillverkning och får därav en vinkaraktär som speglar vinet. Fårosten har en fin sälta och dessutom mildrar ostens krämighet vinets någorlunda strävhet.

Chante Cigale Châteauneuf du Pape Vieilles Vignes (Nr79566, 440kr/750ml) med Comtè St Antoine Forte

Denna smakbomb till vin kommer från franska Rhonedalen och tillverkas med druvsammansättningen 70% Grenache, 20% Syrah och 10% Mourvédre. Vinet har en generös fruktighet och en elegant kryddighet som vi gärna kombinerar med lyxig tryffel på vår ost. Valet Comté är en fransk ost av komjölk, just i detta fall lagrad i omkring 20 månader. Tryffelhonungen vi hade till osten förhöjde vinets krydda och fruktighet, men minns väl, ”Tuggan bör aldrig bli sötare än klunken!”…

Nieport Late bottled vintage ”LBV” (Nr 76228, 207kr/750ml) med Stilton

En kombination som för minnena till historisk skeppsfärdkost! Det fortifierade portugisiska vinet håller en balanserad sötma tillsammans med toner av mörk frukt i en utvecklad stil från generös tid på fat innan buteljering. Blåmögelosten Stilton av komjölk är en av Englands kanske mest kända delikatesser. Blåmöglens dolda sötma och stora sälta sällskapas mer än gärna av något sött i glaset som kan möta dessa kraftfulla smaker. Vid valet av marmelad blir frukten mörk då vi finner denna karaktär i vinet.

Vi tackar för en trevlig kväll i Uppsala!

 

 

Vill du veta mer om våra ost- och vinprovningar? Vänligen klicka här.

 

IMG_6724

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6728