Ost och Vinprovning i Uppsala den 28/02

Lördagen den 28/02 träffades en härlig grupp upp i centrala Uppsala för att gå på en ost och vinprovning. Provningen arrangeras av sommelier Patrik på Hotell Scandic Uplandia. Borden var uppdukade med dukar och kandelabrar, de levande ljusen skänkte ett härligt sken tillsammans med det dova ljuset ifrån lamporna. Provningen började med att deltagarna härledes igenom provningsmetodiken och lärde sig hur man provar vin på ett professionellt sett. Därefter provades den första kombinationen mellan ost och vin. Temat var traditionella kombinationer från regionen. Under provningen berättades det om ostarna och vinerna, dess tillverkning och historia samt annan information som ansågs spännande. De fyra kombinationerna var:

Kombination 1: Cava Villa Clara tillsammans med Brillat Savarin
Kombination 2: Barbera d’Asti Le Orme, Michele Chiarlo tillsammans med Taleggio
Kombination 3: Villa Righetti Ripasso tillsammans tillsammans med Monte Veronese Ubriaco
Kombination 4: Muscat De Beaumes De Venise, Georges Duboeuf tillsammans med Fourme d’AmbertOst och vinprovning Uppsala 1

Kombination 1:
Cava Villa Clara har toner av citrus, gröna äpplen och tydlig brödighet. Vinet passar utmärkt att dricka väl kylt som aperitif. Det kan dessutom passa bra till måttligt smakrika asiatiska rätter. Den lilla sötman och bubblorna gör att vinet upplevs som svalkande till kryddorna i maten. En fet och krämig ost med sälta passar även bra då syran i vinet går bra ihop med sältan samt då bubblorna rensar bort det feta, vilket gör att vi kan äta desto mer ost!

Systembolagsnummer:77355
Sockerhalt: 8 g/l
Alkoholhalt: 11,5%
Druva: Macabeo 70% och Parellada 30%

Brillat Savarin är en triple creamed cheese där man tillsätter grädde till den ystade ostmassan. Mjölken är utav ko med lite grädde. Fetthalten i torrmassan ligger på hela 72%. Man brukar säga att det enda som är fetare än en Brillat Sauvarin är just smör. Osten är en nykomling och kom till på 1930, de flesta kända franska ostar är från medeltiden eller tidigare, den skapades av en osthandlare från Paris som namngav sin nya, feta och syrliga vitmögelost som snabbt van ära efter just Brillat Savarin som var en advokat som levde under 1700-talet. Han blev känd efter sin död för sin kritisk kokbok Smakens Fysologi som ifrågasätta vår syn på mat.

Kombination 2:
Barbera d’Asti Le Orme är skapad av vinproducenten Michele Chiarlo i byn Asti i Piemonte, Italien. Vinet är gjort på druvan Barbera som är lillebror till druvan Nebbiolo känd från Barolo-vinet. Mörk röd färg, doft av mörka bär, lite skuggig skog med höstdofter som svamp och mossa och sent mogna bär och frukter så som plommon. Frisk, fyllig och smakrik. Vinet passar bra till olika pasta rätter som exempelvis pappardelle med lammragu. Krämiga rätter så som svamp risotto. Och lika så till smakrika, krämiga ostar med sälta så som Kittostar. Den höga syran renar det feta och sältan hämmar umamins effekt på tanninerna i vinet. Barbera är även bland de bästa vinerna till pizza, eller varför inte en härligt syrlig, fruktig och smakrik choklad.

Årgång: 2012
Systembolagsnummer: 2351
Alkoholhalt: 13%
Druva: Barbera 100%

Vinet parades ihop med en mogen taleggio som är halvmjuk. Ju mer taleggion mognar, desto mjukare blir den. Den har en söt, mild, fruktig smak med sälta som intensifieras under mognadstiden. Som alla kittostar har denna en stallig, fotsvets-doftande karaktär dock är denna lite mildare och fortfarande väldigt krämig. Man brukar säga att desto mer en kittost doftar desto godare är den.Ost och vinprovning Uppsala 3

Kombination 3:
Villa Righetti Ripasso harr ett djup som påminner om Amarone och en välbalanserad fyllighet med en lång, harmonisk eftersmak. Doften är intensiv med djup fruktighet och finstämda, kryddiga toner. Inslag av fat, körsbär, kanel, salvia, choklad och örter. Passar utmärkt till pasta, risotto och smakrika kötträtter. Vinet går även bra till hårdost då sältan hämmar umamins effekt och då vinets textur passar ostens textur samt då vinets smakrikedom passar en hårdost’s toner av nötter, jord och frukt. Serveras vid 18-20 grader, öppna gärna vinet en stund innan det serveras.

Årgång: 2012
Systembolagsnummer: 76308
Alkoholhalt: 14%
Druva: Corvina 75%, Rondinella 15% och övriga 10%.

Osten Monte Veronese Ubriaco tillverkas på Monte Veronese Vecchio (Svensk översättning – Berget gamla Verona) som är ett berg ovanför staden Verona. Osten görs genom att tvättas i valpolicellavin och har därmed fått ordet Ubriaco tillagt i namnet, ubrico betyder berusad. Osten har en härligt söt, fruktig karaktär med toner av nötter och smultron. Osten passar till kraftiga röda viner från området så som just Ripasso eller Amarone samt går perfekt att använda till gratänger.

Kombination 4:
Muscat De Beaumes De Venise är producerat av Georges Duboeuf från Rhône Frankrike. Vinet har en tydlig doft av muscat-druvan (fläder), päron, aprikos och pomerans. Muscat de Beaumes de Venise har en söt smak med bra balanserad syra som gör att vinet inte känns klibbigt söt. Vinet görs på Muscat blanc de petit grais, troligtvis Europas äldsta kultiverade druva, och tillverkas genom att man avstannar jäsningen genom att tillsätta vinsprit (till 15%) till vinet innan det jäst ut, det vill säga med en ordentlig restsötma kvar.

Årgång: 2010
Systembolagsnummer: 8181
Alkoholhalt: 15%
Restsötma: 110 gram/liter.
Druva: Muscat Blanc De Petit Grais 100%

Osten Fourme d’Ambert är en traditionell fransk ost som produceras i centrala Franskrike, Auvergne. Osten är helt ekologisk och är gjord på rå komjölk. Osten har en krämig konsistens med en subtil mild kryddig smak. Hög sälta och mild syra med en skarp doft, söt lite bränd karamell ton och rökig vax doft. Passar utmärkt till ett sött dessertvin med bra syra och sötma då sältan i osten minskar både syran och sötman i osten. Syran och sötman i vinet möter fettet och hjälper till att dämpa den starka smaken.Ost och vinprovning Uppsala 2