Salta vindar och kryddiga smakupplevelser i Västerås

Denna fredagskväll var det uppdukat för en spännande ost och vinprovning på Best Western i Västerås. Kvällen inleddes med en kort överblick av vinets historia och en introduktion i sensorik, som senare skulle hjälpa oss att få ut det mesta av kvällens fem olika viner och fyra ostar. Följande viner och ostar provades:

Kombination 1

Nederburg Winemaster Reserve Riesling & Tryffelbrie

Vi började med ett frisk och fräscht vin från varma Sydafrika. I doft och smak hittade vi citrus, äpplen, tropisk frukt och en härlig fruktighet. Ett lättdrucket vin med en syra som piggar upp det hela. Tryffelbrien var krämig och fet med en påtaglig syra från det vita möglet. Osten var perfekt mogen med en uttalad doft av tryffel. Det friska vinet skar igenom det feta och gräddiga i osten och det hela blev tillsammans en bättre upplevelse enligt flertalet av gästerna.

Kombination 2

Cappello di Prete & Vesterhavsost ekologiska

Vin nummer två kom ifrån Italien, närmare bestämt från Salento i Apulien. Doften och smaken var kryddiga med inslag av körsbär, kryddor, choklad och tobak. Det var medelfylligt med en balanserad strävhet och lätt syra. Vinet görs på druvan negroamaro och kommer ifrån vinstockar som är minst 60 år gamla. Innan buteljering har det fått ligga 5-6 månader på små franska ekfat.

Vesterhavsost ekologiska är en dansk hårdost präglad av sitt ursprung. Den är kraftig med fin syra, fast i konsistensens och något kristalliserad. Osten lagras 26 veckor med Vesterhavet som närmaste granne. De salta havsvindarna leds till ostens lagring genom ventilationen och ger osten dess unika karaktär. Ostens krämighet mjukade upp vinets strävhet och frukttonerna trädde fram på ett annorlunda sätt. För en del deltagare tog osten överhanden mot vinet som försvann lite.

Kombination 3

Livio Pavese Corniolo Barbera & Vesthavs ekologiska

Vi fortsatte i Italien med en Superpiemonte: franska druvor, merlot och cabernet sauvignon blandade med den lokala stoltheten barbera. Livio Pavese anses idag vara en av de mest inflytelserika producenterna i Piemonte. Vinet var fylligare än Cappello di Prete, med mer tanniner och utvecklade mognadstoner. Här hittade vi mörk torkad frukt, kaffe, choklad, cederträ och svarta vinbär. Tillsammans med den krämiga och salta osten trädde ännu fler smaker fram.

Kombination 4

Le Pré des Suves Côtes-du-Rhône Villages & Morbier Tradition

Kvällens fjärde vin kom från södra Frankrike och var en Côtes du Rhône från kultvinmakaren Claude Serra. Det hade en kryddig doft med inslag av bland annat lakrits, lagerblad och färska örter. Smaken var även den kryddig, med björnbär, blå frukt och kryddor. Eftersmaken var lång och strävheten balanserad. Morbier är en kittost gjord på opastöriserad komjölk. Doften är jästlik och smaken fruktig. Och som en deltagare påpekade smakar den godare än vad den doftar. Den här kombinationen blev mycket lyckad, då vinet blev rundare och dess syra försvann. Samtidigt blev även osten mjukare och godare.

Kombination 5

Pardelasses Priorat & Manchego

Vi avslutade kvällen med ett spansk vin till en spansk ost. Priorat är ett av de främsta vinområdena i Spanien. Vinet är fylligt och kraftigt med påtaglig strävhet och en viss syra. I doft och smak kände vi fat, viol, plommon och björnbär. I eftersmaken kunde vi hitta en viss stenighet. Manchego är en spansk hårdost gjord på får. Den har tydlig smak av just får och salt, samt något pepprigt och smörigt. Till den här osten provade vi även en fikonmarmelad, och den bidrog ytterligare till en mycket lyckad kombination. Vinets strävhet mjukades upp en aning och alla andra smaker fick träda fram, samtidigt som osten blev lenare. 1+1 blev verkligen 3 i det här fallet.

 

Kvällens bästa kombination blev således den kryddiga smakupplevelsen Pardelasses tillsammans med Manchego-osten. En kombination som inte fungerade lika väl var tryffelbrien tillsammans med något av de kraftigare röda vinerna. Då blev det bara på tok för mycket strävhet och metalliska smaker. Kvällen avlutades med en lärorik diskussion kring vin i allmänhet, bland annat om hur länge viner kan lagras och vad som utmärker viner som kan lagras.

Tack alla deltagare för en trevlig och lärorik afton. På återseende snart med ännu flera spännande provningar i höst.