Ost och vinprovning i Västerås den 03/12

Lördagen den tredje december samlades en förväntansfull grupp på Best Western Esplanade i Västerås för att avnjuta en ost och vinprovning. Kvällen inleddes med en presentation av vinerna som var: Moletto Moletto Brut Millesimato VSQ, Vignalta Rosso Riserva, Feudo Disisa Vuaria Nero d’Avola, Ravenswood Sonoma och SpritzOne.

Alltså ett vitt mousserande vin samt tre torra rödviner som serverades i en ordning av stigande grad av sötma. Intressanta frågor från gruppen satte igång diskussioner allmänt kring vinproduktion, vinstilar och olika druvor. Varifrån kommer strävheten i ett vin till exempel? Kan man läsa sig till sockerhalter i viner? Det förekom också frågor allmänt kring människans grundsmaker, sött, salt, syrligt och beskt och förekomsten av dem i vin och mat. Vidare fortsatte vi att belysa just sötmans betydelse i ett vin i kombination med ost och att sötman skiljer sig från vin till vin.

På tallriken denna kväll låg fyra ostar, en dansk hårdost: Vesterhavsost, en italiensk kittost: Tallegio, en italiensk färskost: La Tur och en fransk fårost: Roquefort. Det serverades även en röd marmelad och Linköpingsknäcke. Att ost och vin är en välkänd, trevlig och smakrik klassiker höll alla med om. Likaså att vissa kombinationer fick vinet att sjunga lite extra, där alla hittade sin favoritkombination.

Några av favoriterna var helitalienska. För denna kväll var det just det vita mousserande vinet med färskosten som blev mångas favorit. Färskostens krämighet tämjde syran i vinet, som då upplevdes mer fruktig med generöst inslag av melon, päron och citrus. Exempel på annat helitalienskt möte var Tallegion med Nero d´Avola, där både sälta och krämighet i osten fick vinets tanniner, dvs. strävheten att mjukna en aning. Vesterhavsosten, kvällens hårdost utgjorde ett gott ackompanjemang med det något sötare rödvinet, Rawenswood Zinfandel. I detta möte hittade många av deltagarna både mörka bär och vaniljtoner från vinet. Den lite mer smakrika Roquefort osten, upplevde många som lite skarp med vinerna. Dock med lite draghjälp av en så kallad smakbrygga, nämligen en söt jordgubb- och hallonmarmelad, infann sig harmoni i mötet med rödvinerna, speciellt med vår Zinfandel.

Kvällen avslutades med övriga frågor kring mat och dryck i kombination, samt en väl kyld italiensk bitter, en SpritzOne, med tydlig sötma och lite sprits. Väldigt god! Tack alla för en trevlig afton med ost och vin!

3-dec-ost-och-vin-vasteras