Ost- och vinupplevelse: Osten får vinet att sjunga

Denna ljuva septemberafton var det så dags i Västerås för en grupp att avnjuta en högst smaklig övning, nämligen en ost- och vinupplevelse. Höstmörkret som smyger sig på om kvällarna numera ramar in sammanhanget fint och det kan kännas skönt att samlas inomhus till dukat bord.

På mysiga Best Western Esplanad slår sig gästerna ned vid varsitt kuvert, en assiette med 4 ostyper samt sex glas, i vilka redan fanns upphällt vin i. Allt placerat på ett för alla individuellt provningsprotokoll.

Aftonens inleds omgående med att bedöma och jämföra vinernas olika smaktyper och karaktär. Allt efter ordning, enligt en grundläggande vinprovningsmetodik: utefter utseende, doft och smak.

Var och ett av vinerna får givetvis sin egna presentation med ursprung, producent och tillverkningssätt.

Kvällens vinmeny

I de sex glasen återfinns 4 röda smakrika viner, ett vitt, samt ett sött dessertvin, varav det sistnämnda hälls upp i slutet av provningen, väl kylt. Viner har olika karaktär beroende på många faktorer, så som druva, ursprungsland, klimat och jordmån. Och visst skiljde sig vinerna åt: från fruktighet, typ av fat ton, lägre respektive högre strävhet till alkoholstyrka.

I denna provning var vinerna tämligen unga, där ett vin från 2015 var äldst. Dessertvinet, Gerard Bertrand Rivesaltes Ambré, var dock från 1985.

1. Ett mustigt vin från Italien är Lungarotti Rubesco, med både körsbärton och sträv kärnighet. Detta var mångas favorit denna kväll.

2. Det lätta och fruktiga vinet från Australien, Gemtree Bloodstone med tydlig rostad fatton.

3. Masi Campoflorin är ytterligare ett vin från Italien. Detta är ett fruktpackat rödvin, som några liknade vid ett Amarone vin med lång efter smak.

4. En chilenare, med tydlig svartvinston är Haras de Pirque Hussonet, och det bör vinet också ha när druvan Cabernet Sauvignon dominerar. Vinet hade mjuka tanniner och en lång eftersmak, inte minst av solmogna söta svarta vinbär och björnbär.

5. Från Frankrike kommer kvällens vita vin, Trimbach Riesling som var både friskt och fräscht.

6. Gerard Bertrand Rivesaltes Ambré är ett sött dessertvin med en intensiv och lång eftersmak av torkad frukt och fat.

Osten får vinet att sjunga

I alla lägen en smaklig kombination, där det sällan går fel. Osten som råvara står för vinets främsta vänner rent krasst när vi talar grundsmak och konsistens, nämligen med rikedom på sälta, syra och krämighet.

På tallriken var således fyra goda ostar placerade, som följde ordningen medsols med en start på klockan 12 med ost nummer 1. Efter en kort presentation av ostarna, var det så dags för respektive bord att upptäcka sina favoriter och till upplevelsen ställa sig frågan: Med vilket vin smakar det tillsammans ännu bättre?

Kvällens bästa ost- och vinupplevelser

Här är ostarna i tur och ordning i kombination vin, baserat på deltagarnas kommentarer, utifrån funna favoritkombinationer.

1. La Tur, en krämig färskproducerad tremjölksost från Italien. Detta var mångas favoritost denna kväll, speciellt i kombination med Trimbach Riesling. Här träffas elegans och fräschör i ett smakmöte.

2. Den danska, smakrika hårdosten Vesterhavsost bjöd framförallt in alla rödvinsmöten på en lång eftersmak, med både smörighet och rostade nötter. En okomplicerad osttyp helt enkelt till rödvin, där tendensen pekade på att favoritkombinationen var med Gemtree Bloodstone, men även Masi Campoflorin.

3. En fransk röd kittost, Altesse är inte helt olik den för många kända italienska kittosten Tallegion. Här fann enligt många i gruppen sin favoritpartner i Lungarotti Rubesco, det italienska rödvinet. I ostmötet mjuknade vinet betydligt och upplevdes med både rondör och generös bärighet samt en lång eftersmak.

4. Den krämiga vit- och blåmögelosten Montagnolo Affiné rekommenderas i kombination med Haras de Pirque Hussonet och även med knäckebrödet. Detta bjöd på en lång eftersmak, både med och utan björnbärsmarmelad.

Björnbärsmarmelad som smakbrygga

Björnbärsmarmeladen, som just är ett exempel på en smakbrygga som kanske är mest aktuell när vi kombinerar mögelostar med vin. En smakbrygga kan höja smakupplevelsen ytterligare en nivå. Gerard Bertrand Rivesaltes Ambré, det söta och alkoholstarka dessertvinet, serverat kylt.

Enligt många i gruppen var detta vin i behov av denna smakbrygga, för att locka fram vinets fina frukt. Och främst med mögelosten i kombination, en trio smaker som några i gruppen kunde referera till utifrån egna tidigare ost- och vinupplevelser.

Tack för denna afton!

Kvällen avslutades med några frågeställningar kring mat och dryck i kombination rent generellt. Hur kan man tänka? Sätten är många, eftersom den perfekta smakupplevelsen är så högst subjektiv. Ett trevligt sätt är att utgå från vinet, och varför inte välja en maträtt kopplad till vinets eget ursprung?

Tack alla för en mycket trevlig afton med ost och vin! Vi hoppas på att se er igen på kommande provningar!