Vi korar vinnare i bästa ost-vin kombination

Fredagskväll och mysstämning i luften när mörkret lägger sig utanför. Det var fulladdat inför den här ost och vinprovningen på Citystay Hotel i Uppsala. Deltagarna kom förväntansfulla och nyfikna på att hitta några nya favoriter bland både viner och ostar. Under kvällen skulle varje ost få möta flera utmanande viner och deltagarna skulle sedan få avgöra vilken den vinnande kombinationen var i varje match.

Trimbach Riesling möter Brie Royal Faucon

Vi började kvällen med ett mousserande vin från norra Italien, Ferrari Brut. Det är ett friskt vin med doft och smak av äpplen, bröd, kex, grapefrukt och mandarin. Medelfylligt med mycket bubblor som lättar upp vinet. Passar bra till fet mat med både sälta och syra.

Från Alsace hittar vi Trimbach Riesling, ett mycket friskt vin med inslag av päron, honung, kryddor och mineral. I doften hittade vi direkt petroleum. Den höga syran gör att vinet passar bra till färska skaldjur och fiskrätter som till exempel fish n’ chips.

Brieosten hade en härlig smak och ett krämigt innanmäte. Svamp och nötter smakade den. Trimbach riesling ansåg de flesta passade bäst ihop med osten.

Masi Campofiorin tillsammans med Vesterhavs ekologiska

I den här kombinationen provade vi två röda viner från Italien mot en dansk hårdost. Masi Campofiorin är en ripasso från Valpolicella. Det är ett kryddigt och fruktigt vin med inslag av mörka körsbär, choklad, torkade blåbär. Medelfylligt med bra syra och balanserad strävhet. Förutom till lagrad hårdost passar det även bra till charkuterier och grillat kött.

Från Umbrien i mellersta Italien härstammar Lungarotti Rubesco, ännu ett fylligt vin med mycket frukt, plommon, körsbär och kryddor. Påtaglig strävhet och syra i vinet. Passar bra till robust mat, lasagne, pizza och hårdost.

Vesterhavs ekologiska är en dansk hårdost lagrad 26 veckor. Den är krämig men ändå fast och mycket salt. Här fungerade Masi Campofiorin bäst ihop med Vesterhavs ekologiska.

Golden Stallion kompletterar Taleggio

Från Cote-du-Rhone hittar vi Les Dauphins, ett ekologiskt medelfylligt rött vin. Det är fruktigt med inslag av hallon, björnbär, kanel och örter. Hög syra och balanserad strävhet. Passar bra till fransk bistromat som bland annat croque-monsiur.

Bodegas Juan Gil The Golden Stallion Organic är ett ekologiskt rött vin från Jumilla i södra Spanien. Mycket fruktigt i både doft och smak. Med inslag av hallon, mynta, fat och jordgubbar. Fylligt med bra strävhet och lite högre syra. Passar bra till lagrade hårdostar och robusta kötträtter.

Taleggion är en kittost från Italien. Halvmjuk och krämig med söt smak, lätt nötig och fruktig med viss syra. Golden Stallion ansåg de flesta vara den osten som passade bäst till taleggion.

Oavgjort mellan Frankrike och Chile i matchen med Manchego

Bordeaux Frankrike presenterar Mouton Cadet Reserve Saint-Émilion. Ett stramt och fruktigt rött vin. I doft och smak hittade vi fat, plommon, cederträ, svarta vinbär och bland annat lakrits. Det är fylligt med bra strävhet och syra. Väldigt gott komplement till en klassisk lammstek.

Från Maipo i Chile kommer Haras de Pirque Gran Reserva Cabernet Sauvignon, ett fruktigt smakrikt rött vin. Det har inslag av svarta vinbär, ceder, plommon och choklad. Väldigt fylligt med bra strävhet och syra. Passar bra till smakrika maträtter som exempelvis mustiga grytor.

Manchego DOP Akem 12 månader är en lagrad ost från Spanien gjord på fårmjölk. Den har en tydlig fårsmak med sälta, smörig och något pepprig. Båda vinerna fungerade väldigt bra ihop med osten.

Vi avslutar med vin av samma druva och olika ursprung

Kvällens sista kombination var två olika viner av samma druva men olika ursprung. Den franska lite svala dessert vinet gjort på druvan Grenache och en australiensk varm shiraz. Gerard Bertrand Rivealtes är ett medelfylligt sött vin med mörka bär och lång eftersmak.

Det australienska vinet Gemtree Bloodstone Shiraz från McLaren Vale är ett mycket fylligt rött vin med generös frukt. Mycket plommon, rostade fat, björnbär kaffe och vanilj. Påtaglig strävhet och syra. Ett vin gjort i värmen i Australien och passar perfekt till en riktig barbeque.

Tack för oss!

Tack till alla er som kom denna kväll med medtagen entusiasm och nyfikenhet. Det blev en spännande kväll med många nya, intressanta och smakrika kombinationer av ost och dryck. Vi hoppas att ni inte missar fler provningar med Taysta under det mörkare vinterhalvåret!