Ost och vinprovning i Uppsala den 17/09

Den här lördagen var det dags för en ost och vinprovning på Reginateatern i centrala Uppsala. Det var ett mysigt gäng som var laddade med förväntningar om att få prova goda ostar och viner. Vi skulle prova fyra stycken ostar tillsammans med fyra stycken olika viner.

Brie Royal Faucon tillsammans med Canard Duchene Cuvée Leonie Brut nr 77628

Det här är en vitmögelost gjord på pastöriserad komjölk från området Limousin Frankrike. Doft är mjuk och mild och smaken gräddig med nötiga toner av skog, svamp och lätt kryddighet. En brieost är hård när den är omogen och ju mognare den är desto mjukare och krämigare blir den. Canard Duchene Cuvée Leonie Brut är en frisk och härlig champagne. Doft och smak är friskt fruktig med äpplen, citrus och brioche. Eftersmaken är lång och härlig. Den här champagnen har legat hela 36 månader på jästfällningen och hela 25% vin de reserve tillsätts till drycken, vilket ger mer komplexitet och djup.

Vesterhavsost Ekologisk tillsammans med Tenuta de Collosorbo Brunello di Montalcino DOCG

Prisbelönt dansk hårdost som är kraftig med fin sälta och fast konsistens. Karaktären är saftig, god och så pass fast att den nästan spricker, utan att vara torr. Ostens karaktär är präglad av de naturförhållanden som mjölken kommer från samt där osten är framställd och lagrad. Med Bovbjerg fyr och det dånande Vesterhavet som närmaste grannar, lagras osten i den salta havsluften som via ett ventilationssystem blåses ner i ostlagret. Tenuta de Collosorbo Brunello di Montalcino är ett vin med doft och smak som är tät, koncentrerad och rik på frukt. Körsbär, choklad, salvia och lakrits. Frisk och bra syra med lång och härlig eftersmak med ett strävt avslut.

Vinet görs på noggrant utvalda Sangiovese Grosso druvor från de bästa vingårdarna. Tenuta de Collosorbo ligger i det underbara distriktet Montalcino i Toscana. Egendomen har 140 HA på 23 olika vingårdar. Alla vingårdar ligger i sluttningar med rik kalkhaltig jord och en höjd på 200-400 meter över havet. En av de stora fördelarna med denna position är att vinrankorna får skydd mot kyliga nordvindar, samt får svalka från den söderliggande floden Orcia. Ypperligt läge för druvorna att utvecklas i.

Manchego DOP Akkem 12 månader tillsammans med Domaine Chante Cigale Chateauneuf-du-pape 2012.

Manchego är den klassiska spanska hårosten som är gjord på fårmjölk. Den är fyllig, smörig, något pepprig och har en tydlig smak av fårost. Osten är ursprungsskyddad och måste tillverkas i La Mancha-regionen i Spanien. Manchego finns i olika stilar beroende på lagringstid. Kvällens ost var lagrad i 12 månader och kallas då för Curado och är mer pikant än de yngre ostarna. Chateauneuf-du-Pape 2012 Domaine Chante Cigale är ett fylligt rött vin med mycket frukt och struktur. Doft och smak av katrinplommon, skog, körsbär, viol, peppar och kryddighet. Vinets strävhet och fyllighet gör att det passar bra till kraftiga maträtter. Vinrankorna är minst 45 år gamla. 15-18 månaders mognadslagring varav 70% på betongfat (concretes) och 30% på nya franska ekfakt. Är utomordentlig att lagra, men går även att dricka nu.

Stilton tillsammans med Niepoort LBV 2011.

Stilton är den klassiska engelska mögelosten. Smaken och doft är full av läder, mörk choklad, honung, kryddighet, örter, sälta och syra. Det är en ost med mycket sting i. När Stilton görs måste det vara grädde från kvällsmjölkningen mixad med den helfeta mjölken från nästkommande morgons mjölkning. Niepoort LBV 2011 är en Late Bottle Vintage Port från 2011. Doft och smak är intensivt fruktig med karaktär av plommon, russin, björnbär, sötlakrits och med en lång och härlig eftersmak. Vinet är sött men är så pass välgjort att det inte blir sliskigt. Niepoorts LBV görs på traditionella portvinsdruvor som Touriga Nacional, Touriga Franca, Sousao och Tinta Cao. Druvorna kommer från utvalda vinrader i vingårdarna. Vinstockarna till det här underbara vinet är minst 70 år gamla. Stilton och Portvin är en ”match made in heaven”. Portvinet har styrka, smak och sötma att ta hand om den kraftiga osten. Det här är en klassiker under jularna i England.

 

Det var många frågor under kvällens provning. Både om ostarna och vinerna som provades, men även om andra saker. En deltagare berättade bland annat om svårigheten att hitta bra vin i Thailand när de var där på semester. Ett annat roligt inslag under kvällen var att vi även provade kryddpeppar tillsammans med det fylliga och sträva vinet från Chateauneuf-du-Pape. Det fick symbolisera hur svårt det är att kombinera just het mat med röda viner. Deltagarna fick upptäckta att det brändes mer i munnen då de provade dem i kombination.

img_20160917_170008

ost_vin_reginateatern