Östersund och Boston bjuder på Märzen och Wiener

Vårens första månad är här och det firar vi bäst med en härlig ölprovning. God öl och goda tillbehör skulle vi prova den här kvällen på mysiga Best Western Esplanad i Västerås. Under kvällen pratade vi om hur vi kan tänka när vi ska matcha öl och mat, för att få ut det mesta av drycken. Borden stod uppdukade med kvällens tillbehör, som bestod av oliver, salta kex, lagrad prästost, getost, kryddig och smakrik ölkorv, sötlakrits och mörk choklad.

Vin eller öl?

Vår första öl den här kvällen var en berliner weisse från bryggeriet Stone White. Stone White Ghost är ett veteöl med citrussyrlig smak, det doftar nästan mer vin än öl, ansåg några deltagare. I doft och smak hittar vi även örter, knäckebröd och såklart citron. Stone White Ghost är ett medelfylligt öl med lätt sötma och en viss beska. Passar bra till rätter av fisk och skaldjur. Tillsammans med den salta och lätt beska oliven blev det en mycket bra kombination.

Från världens äldsta bryggeri vårt nästa öl, som är Tysklands mest kända veteöl. Det här ofiltrerade ölet har en fruktig och kryddig arom, mycket mogna bananer och kryddnejlika i doft och smak. Weihenstephaner Hefe Weissbier är ett fylligt öl med mycket kolsyra, låg beska och viss sötma. Passar bra till lättare kött och fiskrätter, till exempel sill, rökt lax, goda korvar, även till kryddstark mat. Tillsammans med ölkorven blev det en bra kombination då sötman i ölen minskade.

Getost passar bäst till IPA

Nästa öl är ett veteöl från Belgien, smaksatt med torkade apelsinskal och korianderfrö vid bryggningen för extra smak. I doft och smak av Vedett Extra White hittar vi bröd, aprikos, koriander, apelsin, honung och ingefära. Vedett har större beska än tidigare provade veteöl och är medelfyllig. Prova till panerad torsk eller en fiskgryta smaksatt med koriander. Smaken försvann lite mot getosten, men gick bra ihop med de salta chipsen.

Från den amerikanska västkusten och kom vårt nästa öl, Lagunitas DayTime IPA från Lagunitas. Session IPA är en IPA med lite lägre alkoholhalt än vanlig IPA, utan att för den delen ge avkall på smaken. Ölet är mycket fruktigt, med inslag av torkade tropiska frukter, honung, citrus, och sockerkaka. Medelfylligt öl med bra beska och utan sötma. Passar bra till smakrik mat som tacos. Gick väldigt bra ihop med getosten, då både osten och ölen förhöjdes.

Märzen och Wiener

Från Östersund kommer det här ölet i stilen märzen och wiener, Jämtlands Bärnsten. Bärnstensfärgad med mycket maltig doft och smak. Vi hittar även frukt, aprikos, kryddor, smörkola och honung. Medelfyllig öl med relativt hög beska och ingen sötma. Jämtlands Bryggeri grundades redan 1995 och var ett av de första hantverksbryggerierna i Sverige. Passar bra till lagrade hårdostar och husmanskost, gärna med både salt och rökt smak. Väldigt bra till den lagrade prästosten.

Även vårt nästa öl är stilen Märzen och Wiener och kommer från bryggeriet Samuel Adams. Jim Koch grundade bryggeriet hemma i sitt kök 1984 i Boston och det här ölet, Samuel Adams Boston Lager, var det första öl som han bryggde hemma i köket.

Doft och smak är humlearomatisk, med apelsinskal, honung, knäck, sirapslimpa och örter. Det är fylligt med hög beska och en lätt touch av sötma. Ett öl som passar bra till en saftig hamburgare. Även Samuel Adams Boston Lager gick bra ihop med prästosten. Här blev det mer sötma kvar.

Belgien levererar

Vi åker på smakresa till Belgien för att prova två olika ölsorter. Det första ölet, Duvel, är gjort i stilen belgisk blonde ale. Doft och smak är fruktig, med inslag av vetebröd, citron, honung, halm och kryddor. Duvel är jäst flera gånger och har fått vila flera veckor innan det börjat säljas.

Det här ölet fortsätter utvecklas på flaska och går med fördel att spara flera år. Fylligt öl med hög beska och en lätt sötma. Passar bra till grönsaksrätter, fisk och skaldjur, men även till tyngre rätter. Prova till en ceasarsallad eller till rostad anka. Vi provade både sötlakrits och mörk choklad till det här ölet.

Även kvällens sista öl har sitt ursprung i Belgien. Gjord i stilen dubbel och rödmörk i färgen. Ett mycket fylligt öl med hög beska och några söta inslag. I doft och smak av Westmalle Dubbel hittar vi fruktkaka, choklad, nötter, pomerans, och kryddor. Gott till viltkött, mörk choklad och ost. I klostret har det bryggts öl i obruten tradition sedan början på 1800-talet. Både sötlakrits och mörk choklad provade vi till Westmalle dubbel, sötlakritsen blev nog favoriten hos många.

Ett stort tack till alla er ölentusiaster som gjorde detta till en fantastisk kväll! Varmt välkomna tillbaka till Taystas stora utbud av provningar under våren!