Pajviner – två bra viner till paj

Sommaren lider mot sitt slut och med det är skaldurssäsongen över. Paj förknippas med skaldjur och speiellt västerbottenpajen. Det är fantastiskt när man tänker på de, paj kan ätas året om – även på vintern. Glöm västerbotten, räk och italiensk-paj. Nu mot hösten tar vi istället fram de mer traditionella pajerna som köttpaj och, kassler och svamppaj. De så kallade ”vinterpajerna” är oftast mer bastanta och robusta.

En varm sommar dag var vi sugna på lite paj så vi begav oss till en liten oas som vi fått berättat för oss skulle ha ”stans bästa paj”. Så fort jag fick menyn fall mina ögon på en paj av en mer matigare karaktär som var fylld med kött, bacon och aborigin, lite åt det grekiska stuket. Jag var otroligt sugen på denna tillsammans med ett glas lättare rött vin. Till min förvåning fans det inga röda viner på vinlistan, endast vita viner. Så när jag frågade kyparen – ni råkar inte ha en flaska rött undangömd någonstans? Så var svaret – Nej tyvärr inte, vi har viner som är tänkt att matcha vårt sommarutbud av skaldjur, pajer och sallader. Sommarmat till sommarens vita och kanske nått rosé. För det är vad som sälgs, de eller öl, till denna sorts mat – vilket är helt försåtligt. Det som dock hade glömts bort var den stackars pajen proppat med kött som skulle vara perfekt till ett lättare rött vin, vilket jag just där och då suktade efter. De vita vinerna var inte heller i mångfald utan det kändes mer som de valt ett vin som ska passa ett vist antal rätter, väldigt ointressant.

En vinlista behöver olika kulturer, stilar och personligheter – allt för att ge ett utbud till kunden så att allas behov kan släckas. Det handlar om kundnöjdhet.

Vinerna Kallstadt 2009 och Naked Snoqualmie är två viner som passar till de mer matiga pajerna. Kallstadt rekommendera jag starkt, otroligt prisvärt med en lätt kropp, mjuka tanniner och en frisk syra med toner från skogen: vinbär, björnbär och hallon tillsammans med lite gräs och vitchoklad.