Prisbelönt ost, höstmörker och udda smakkombinationer

En lördagskväll står en skara deltagare och väntar på att dörrarna ska öppnas till kvällens ost- och ölprovning i Västerås. Trots att ljuset skymmer tidigare om kvällarna och temperaturen börjat sjunka så är stämningen hög. Den här kvällen skulle vi nämligen uppleva hur gott det kan bli när vi matchar öl och ost tillsammans och hur lätt det är att hitta sina favoritkombinationer.

Vi startar med kvällens mest udda smakkombination!

Vi började kvällen med att prova en öl i stilen berliener weisse, Stone White Ghost. Det är en öl med brödig och syrlig smak med inslag av örter och citron. Syrligheten kommer ifrån att ölen fått jäsa en andra gång tillsammans med laktobaciller. Det är en härligt svalkande öl som passar bra ihop med getost, vitmögelostar och exempelvis ägg Benedict.

Näst på tur stod en veteöl från ett av världens äldsta bryggerier, Weihenstephaner Hefe Weissbier. Här hittar vi mycket kolsyra och en lätt grumlighet då jästen är kvar. Fruktig öl med kryddiga inslag, fylligt med låg beska och en viss sötma. Passar till kryddig mat, korv, sill, kräftor och asiatiska rätter.

Vit Landana är en holländsk ost gjord på getmjölk. Den är lagrad, har mild karaktär och är något nötig med viss syrlighet. Många tyckte Stone White Ghost gick bäst med den milda getosten. Inget tog överhanden utan både ost och öl lyftes.

Ölen blev lättare att dricka, som en deltagare uttryckte sig. Weihenstephaner är lite fylligare än Stone white och då tog ölen överhanden över osten.

Prisbelönt ost möter svenskt öl och en IPA

Från vårt eget Sverige kommer nästa öl. Jämtlands Bärnsten är en lager i stilen märzen och wiener. Lite mörkare i färgen än vanlig ljus lager, därav namnet. Fruktig med maltig smak, inslag av honung, aprikosmarmelad och kryddor. Fyllig med uttalad beska och låg sötma. Passar bra ihop med den svenska husmanskosten där många smaker är rökta och salta. Prova till Janssons frestelse.

Sedan var det dags för en Session IPA. Lagunitas Day Time IPA är smakrik med lite lägre alkohol. Mycket fruktig med inslag av torkad ananas, honung, citrus och sockerkaka. Ölen är både fyllig och besk med låg sötma. Passar bland annat bra till smakrika tacos.

Vesterhavs ekologiska är en dansk prisbelönt hårdost. Den är lagrad 26 veckor, vilket ger en krämig och fast textur. Nötig och salt i smaken. Jämtlands Bärnsten gick bäst med den nötiga och salta osten. Här möttes beskan från ölen med saltet i osten och ölets maltighet matchades bra mot nötigheten i osten. Lagunitas Daytime gick också bra men saknade lite maltighet för att bli en riktigt himelsk kombination.

Kittosten utmanas av bryggeriet Duvel Moortgats

Från bryggeriet Duvel Moortgats hittar vi en belgisk veteöl, nämligen Vedett Extra White. Kryddig med inslag av ljust bröd, aprikos, koriander, apelsin, honung, torkad ingefära och koriander. Medelfylligt med balanserad beska och låg sötma. Passar till panerad torsk, potatis och brynt smör.

Nästa öl var en belgisk djävul, även kallad Duvel. Det här är en belgisk golden ale som är grumlig då jästen är kvar. Duvel har genomgått en andra jäsning med extra socker och jäst. Den har en smak och doft som är fruktig med inslag av vetebröd, citron, honung och halm. Prova gärna till grillad tonfisk.

Morbier är kittost uppkallad efter den lilla staden i Jura där den först tillverkades. Krämig med jästlik fruktig söt smak och lagrad minst 80 dagar. Här tyckte de flesta deltagarna att Duvel var den som bäst klarade av den smakrika osten.

Kvällens bästa kombination av ost och öl?

Vi avslutade kvällen med att prova trappistölen Chimay Blå. Ölen har en stor rostad doft och smak med inslag av farinsocker, malt, soja, bröd, och knäck. Bra fyllighet med trevlig beska. Passar till dubbel renfilé och ugnsbakade rotsaker. Den här ölen fortsätter utvecklas med tiden, under bra förhållanden klarar den av minst 10 år i källaren.

Cambozola Noir är en tysk hybridost av vit- och grönmögel. Den påminner om gorgonzola i smaken fast mildare och nötig med viss sötma. Ett mycket bra och uppskattad kombination, tyckte deltagarna. Många höll just den här kombinationen som kvällens bästa.

Tack för denna provning!

Mycket rolig kväll där deltagarna var aktiva och deltaktiga under hela provningen. Det pratades, frågades och skrattades hela tiden. Under kvällen provade vi även en udda kombination, Morbier tillsammans med Stone White Ghost och Weihenstephaner Hefe Weissbier. Det var en kombination som verkligen inte fungerade tillsammans, det var något vi var eniga om.

Vi hittade också några riktigt fina kombinationer och jag skulle vilja påstå att Chimay Blå och Cambozola Noir blev kvällens favorit. Förhoppningsvis har deltagarna tagit med sig en del idéer och inspiration hem, där de fortsätter experimentera med smaker.

Tack för oss för denna gång, vi ses igen på någon av de kommande provningarna nu när året sakta lider mot sitt slut.