Choklad och romprovning

Följ med oss på en ny typ av resa, nämligen en smakresa med choklad och rom! Choklad är något som ofta förknippas med en ökad känsla av lust. Det är för att choklad utlöser serotonin i kroppen, vilket gör dig avslappnad och ger dig en känsla av välmående. Choklad är även antidepressivt och kan bidra till ett lägre blodtryck, kolesterolvärde och ökat immunförsvar.

Kakaobönorna som används för att producera choklad har en mycket intressant historia som går tillbaka tusentals år i tiden till mayaindianerna och aztekerna. Choklad användes då som en typ av betalmedel, och som en helig chokladdryck. Det var spanjorerna som först tog med sig kakaobönan till Europa där vi idag kan njuta av en otrolig variation av choklad.

Följ med oss på en smakresa till den karibiska övärlden!

Rom härstammar ursprungligen från Västindien och tillverkas oftast av jäst sockerrörssaft. Det var Christoffer Columbus som först tog med sig sockerrörsplantor till Västindien i slutet av 1400-talet. Sedan spred sig romen snabbt med handelsfartygen till Nordamerika och Storbritannien och idag är rom en av världens vanligaste spritdrycker.

Även rom har en del hälsofördelar, drycken användes nämligen som en typ av huskur mot alla möjliga sjukdomar och krämpor en gång i tiden. Tänk vilken intressant kombination det kan bli om vi matcher choklad med rom!

 

Information om Choklad- och Romprovning

En choklad- och romprovning pågår i cirka 1,5 – 2 timmar. Under provningen kommer en professionell sommelier berätta om historien bakom både chokladen och romen. Vi kommer också gå igenom tillverkningsprocessen och dryckens olika egenskaper. Du får dessutom lära dig mer om metodiken för hur choklad och rom kan kombineras.

Här övergår ofta samtalet till hur chokladens olika smaker kan matchas med romens egenskaper för en bättre smakupplevelse. Totalt provas tre till fem högkvalitativa rom- och chokladsorter, beroende på kvällens tema.

Deltagarna upplever och förvånas ofta över nya smakkombinationer under kvällens gång. Du kommer också få möjlighet att hitta din favoritkombination av choklad och rom.

Vi kommer också diskutera hur du ska tänka när du kombinerar choklad och rom, samt vilka andra tilltugg och efterrätter du kan servera till drycken. Du får helt enkelt en lärorik och underhållande guidad tur genom romens värld.

När kvällen är slut kan du sedan ta hem alla nya tips och idéer för fortsatt experimenterande av dryck och tilltugg.

 

En choklad och romprovning med ett gäng killar som doftar på rom

Omdöme Chokladprovning Taysta

• Väldigt goda smakexplosioner!

• Professionell rom- och chokladexpert.

• Mysig chokladbutik.

• En provning för alla intresserade.