Lakritsprovning

På vår lakritsprovning provar vi sju goda lakritssorter! Lakrits är en bittersöt delikatess vars form är lika varierad som åsikterna om godbiten. Bara efter några få klick på nätet kan man leta sig fram till ett spännande utbud av lakritsrecept där lakritscheesecake, -fudge och -macarons är endast några exempel på hur matkreatörer har spunnit vidare på den traditionella godisfavoriten. Men hur blev lakrits det eftertraktade inslaget på efterrättsbordet som den är idag?

För att förstå lakritsens berättelse bättre så får vi först ta oss en närmare titt på en till synes vanlig växt. Lakritsroten är nämligen den växt som gett upphov till den särskilda smak som är svårbeskriven men unik i dess tilltal. Oväntat nog är lakritsroten naturligt söt. Detta då lakritsroten innehåller glycyrrhizinsyra vilket är betydligt, cirka 150 gånger, sötare än socker. Vilket kan förklara varför godiset som görs på roten lockat så många anhängare genom tiderna.

Varmt välkommen till en spännande lakritsprovning med både sötma och sälta!

Trots att produktionen av lakritsgodis som den ser ut idag anses vara relativt ny, har lakrits genom historien alltid haft en närvaro på matbordet. Lakritsroten tros ha använts redan i forntida Egypten, och har följt människans utveckling som en trogen följeslagare ända sedan dess. Redan då under födelsen av modern civilisation ska lakritsrotens värde, bland annat som läkemedel, ha insetts. Lakritsroten infördes redan för flera tusen år sedan i behandlingar mot bland annat smärta och anses fortfarande ha läkande egenskaper.

 

Information lakritsprovning

Redo att träda in det smakrika paradis som är lakritsens värld? På våra lakritsprovningar får du möjlighet att med en timmes guidning från en professionell sommelier vidga dina vyer ännu mer. Utöver insyn i lakritsens produktion och historia, bjuder vi även på en minnesvärd kväll där god stämning står i fokus och där lakrits i hela sin älskvärdhet firas. Varmt välkommen till en spännande lakritsprovning med både sötma och sälta!

Omdöme Lakritsprovning Taysta

• Professionell och personlig sommelier.

• Minst sju utvalda lakritsar.

• En spännande provning för alla.