Ölprovning

Ölprovning med Pale Ale, Barley Wine eller mörk lager? Oavsett vilken ölstil som tilltalar dina smaklökar, kan vi försäkra dig om att våra ölprovningar har något för alla ölsinnen. Ölet i sig själv är en dryck som till trots mot sitt till synes ordinära utseende bär på en mycket händelserik och spännande historia. Drycken kan nämligen beskrivas som människans följeslagare, då den utvecklats i takt med människans – och framförallt jordbrukets och matproduktionens – utveckling. Troligtvis tillverkad för första gången redan flera tusen år f.Kr., är detta en dryck som genomgått en närmast magisk transformation till att bli öl som vi känner den idag. Utvecklingen av öl anses vara sammanvävt med utvecklingen av bröd och användningen av olika spannmål, vilket kan delvis förklara det varierade utbud av ölsorter som vi idag har till våra smaksinnens förfogande.

På vår ölprovning får du möjlighet att stiga in i ölets Eden och lära dig mer om hur man bäst provar öl för att få ut det mesta av upplevelsen. Enligt vår ölprovningsprotokoll, bedömer och beaktar vi doft, utseende och smak. I smaken är vi uppmärksamma på hur urvalet rangordnas på kriterierna kropp, upplevd alkohol, sötma, syra, bitterhet och strävhet. Tillsammans med andra deltagare och en professionell sommelier, diskuterar vi även kvällens urval och dess ursprung, tillverkning och annan kuriosa som gör kvällen till en minnesvärd och lärorik upplevelse.

 

Information Ölprovning

En ölprovning pågår i ungefär 1,5 – 2 timmar då vi provar fem olika öler med noggrant utvalda delikatesser som tilltugg. Den som är ivrig på att testa hur olika öler passar med ost kan stilla sin nyfikenhet med våra öl och ostprovningar. Även denna provning pågår i ca 1.5 timme och bjuder på en duell mellan fyra olika kombinationer av öl och ost. Inte nyfiken på denna kombination? Om du är ute efter en lite sötare smakupplevelse så är vår choklad och ölprovningar det perfekta alternativet för dig. Blir mötet mellan de två delikatesserna samspelt så kan smaklökarna dansa euforiskt i takt med chokladens och ölets olika inslag. Med guidning från våra sommelier kan du i vår ölprovning utmana dina smaksinnen och vidga dina vyer för nya spännande kombinationer. Är du redo för en minnesvärd kväll fylld med kuriosa och nya upptäckter?

 

Uppdukat bord med öl och tilltugg Häller upp öl i glasen

Ölprovning med glada gäster

Omdöme Ölprovning Taysta

• Professionell och personlig ölmästare.

• En ölprovningar för alla intresserade.