Whiskyprovning

Följ med på en spännande whiskyprovning! Whisky är en av världens äldsta lagrade spritsorter och tillverkas idag över hela världen. Drycken tillverkas på en mängd olika sätt, vilket naturligtvis påverkar dess munkänsla och smak. Den ena sortens whisky kan upplevas rivig, den andra fruktig –  vilket är en av anledningarna till varför whiskyn är perfekt lämpad för provsmakning!

Whisky är en av de äldsta spritsorterna och dess historia är tätt sammankopplad med utvecklingen av destilleringskonsten. Den första destilleringen gjordes i forna Babylonien, Mesopotamien, kring 200 f.Kr. Vetskapen om och tekniken bakom destillationsprocessen kom att sprida sig hela vägen till Irland och Skottland på 1500-talet, som vid det här laget användes i medicinskt syfte. Destillationen av läkemedel gick successivt över till att destillera ”Aqua Vitae”, översatt till Livets vatten och med andra ord Whisky. De första skriftliga anteckningar om Whisky kommer från 1405 i Irland då en hövding hade tagit ”ett övermått av aqua vitae” runt juletid. Du lär dig mer om whiskyns historia och mycket annat på våra whiskyprovningar.

En spännande och lärorik resa in i whiskyns värld med många tips och nya idéer!

En whiskyprovning pågår i cirka 1,5 – 2 timmar. Sommelieren kommer att guida dig genom grundsmakerna, vilket är den första och nödvändiga etappen för att lära känna dryckens uppbyggnad och metodik. Därefter landar vi i själva whiskyprovandet!

Under whiskyprovningen får du höra mer om dryckens historia, tillverkningsprocessen och de olika whiskysorterna. De finns många olika whiskystilar runt om i världen och på denna trevliga resa så lär du dig vad som skiljer dem åt. Vi kommer att diskutera hur man känner skillnad mellan olika spannmål, tillverkningsstilar, destilleringspannor och fat. Vi dyker ner i skillnaden mellan rökig och len whisky, samt redogör för varifrån den rökiga smaken i whiskyn kommer och hur man mäter den.  Det blir en spännande och lärorik resa in i whiskyns värld med många tips och nya idéer!


Whiskyprovning i Uppsala med tre män som provar whisk

Whiskyprovning i Stockholm med fler deltagare som provar whisky

Whiskyprovning med två män som provar whisky runt ett fint uppdukat bord

 

Recensioner för whiskyprovning
whiskyprovning Recensioner med fyra utav fem möjliga poäng i omdöme

• En härligt spännande provning!

• Professionell Whiskymästare.

• Minst fyra utvalda whiskysorter

• Goda tilltugg.