Whiskyprovning

Följ med på en spännande whiskyprovning! Whisky är en av världens äldsta lagrade spritsorter och tillverkas idag över hela världen. Drycken tillverkas på en mängd olika sätt. Vilket naturligtvis påverkar dess munkänsla och smak. Den ena sortens whisky kan upplevas rivig och den andra fruktig. Det är därför whisky är perfekt lämpad för provsmakning!

Whisky är en av de äldsta spritsorterna och dess historia är tätt sammankopplad med utvecklingen av destilleringskonsten. Den första destilleringen gjordes i forna Babylonien, Mesopotamien, kring 200 f.Kr. Men det skulle ta många år innan vetskapen och tekniken bakom destillationsprocessen kom att sprida sig på hela vägen till Irland och Skottland.

Det var inte förrns på 1400-talet som whisky omnämndes i gamla texter. Vid den tidperioden användes whisky i medicinskt syfte.

Destillationen av läkemedel gick successivt över till att destillera ”Aqua Vitae”, vilket översätts till: Livets vatten. De första skriftliga anteckningar om Whisky kommer från 1405 i Irland då en hövding hade tagit ”ett övermått av aqua vitae” runt juletid. Du lär dig mer om whiskyns historia och mycket annat på våra whiskyprovningar.

En spännande och lärorik resa in i whiskyns värld med många tips och idéer!

Information Whiskyprovning

En whiskyprovning pågår i cirka 1,5 – 2 timmar. Sommelieren guidar dig igenom grundsmakerna. Vilket är den första och nödvändiga etappen för att lära känna dryckens uppbyggnad och metodik. Därefter landar vi i själva whiskyprovandet! Vi provar mellan fyra till åtta whiskysorter beroende på tema.

Under whiskyprovningen får du höra mer om dryckens historia, tillverkningsprocessen och de olika whiskysorterna. De finns många olika whiskystilar runt om i världen. På denna trevliga resa så lär du dig vad som skiljer dem åt olika whiskysorterna åt. Vi kommer att diskutera hur man känner skillnad mellan olika spannmål, tillverkningsstilar, destilleringspannor och fat.

Vi dyker ner i skillnaden mellan rökig och len whisky, samt redogör för varifrån den rökiga smaken i whiskyn kommer och hur man mäter den. Det blir en spännande och lärorik resa in i whiskyns värld med många tips och idéer!

Missa inte: Olika ölprovningar i mångfald


Whiskyprovning i Uppsala med tre män som provar whisk

Deltagare på en provning som skrattar och provar whisky

Omdöme Whiskyprovning Taysta

• En härligt spännande provning!

• Professionell Whiskymästare.

• Fyra till åtta utvalda whiskysorter.

• Goda tilltugg.