Starkvinsprovning

Det finns många olika typer av starkvin runt om i världen och möjligheten till att experimentera har därför varit stor. Den lagrade smaken ger dock alltid en känsla av tradition. De vanligaste starkvinerna är portvin från Portugal, Sherry från Spanien samt Madeira från den lilla ön med samma namn utanför Marockos kust.

Starkvin produceras genom att tillsätta en 77–95-procentig alkoholsort, vanligtvis druvsprit, till vin. Detta kan göras antigen under eller efter jäsningen. Det leder bland annat till en förbättrad hållbarhet, något som var extra viktigt på den tiden då viner transporterades långväga. Exempelvis seglades portvin från Portugal till England redan på 1700-talet.

En spännande kväll med fokus på tradition och historia!

En starkvinsprovning pågår i cirka cirka 1,5 timme. Sommelieren kommer att gå in på grundsmakerna och förklara vinets uppbyggnad och metodik. Det härleder oss därefter till det faktiska provandet. För att få en bättre kunskap om de olika stilarna berättar sommelieren om vinernas historia, som ofta har en koppling till vinodlingen och dess framställning. När det kommer till just starkviner är framställningen av vinet en avgörande faktor tillsammans med klimat och druva.

Det blir, med andra ord, en spännande kväll med fokus på tradition och historia!

Omdöme Starkvinsprovning Taysta

• Professionell Sommelier.

• Portvin, Sherry och Madeira!

• Möt den anrika traditionen.

foto.php