Vinprovning

”En mans vin är en annan mans gift.” Så lyder det engelska uttrycket som gestaltar bildligt hur samma upplevelse kan skilja sig åt mycket från person till person. Uttrycket kan även tillämpas närmast bokstavligt till upplevelsen av vin; där en person finner citrusaktiga och fräscha inslag i smaken, finner en annan en överväldigande bitterhet.

Eftersom upplevelsen av vin är lika varierad som dess olika stilar, kan det vara svårt att navigera sig i vinets värld och finna en favorit. Med hjälp av vår vinprovning kan du få guidning i konsten att prova och njuta av vin. Tillsammans i gott sällskap och med guidning från en professionell sommelier, utforskar du vin och bedömer dess kropp, alkohol, sötma, syra, bitterhet och strävhet i enlighet med vårt vinprovningsprotokoll.

I vår vinprovning ingår dessutom att vi diskuterar vinets utseende och tar hänsyn till dess smak och doft i den enskilda bedömningen. Vi diskuterar även tillsammans bakgrunden till kvällens urval, inklusive var och hur vinet tillverkats.

Under en vinprovning händer det ibland att vi gör en snabb djupdykning i vinets historia. Andlöst följer vi den från dryckens antagna födelseplats, Georgien (8000 år f.Kr.), till dagens massproduktion och sortiment. Med tanke på den utveckling vinets tillverkning och konsumtion genomgått genom historien är det inte utan skäl att det finns ett ordspråk som lyder ”Tiderna förändras och vin med dem”.

Om en resa i vinets värld med resestopp såsom Bourgogne och Toscana lockar den äventyrslystna sidan i dig, så gör du helt rätt i att kliva på tåget. Resan är lång och vindlande, så håll i hatten!

Vi har många olika vinprovningar! Vad föredrar du?

Information Vinprovning

Vinprovningarna pågår i ca 1,5 – 2 timmar. När det kommer till urval, kan du förvänta dig en mångfaldig och överraskande gästlista där kvällens provlista gästas av allt från Champagne till Pinot Noir. Och inte nog med det; vi räds inte för att vågat prova oss fram bland kombinationer av vin och olika tillbehör. Vi provar mellan fyra till åtta kvalitativa viner beroende på tema och vinprovningstyp.

Förutom för en klassisk vinprovning där tilltugg inkluderas, finns det även möjlighet att utforska mötet mellan ost, lakrits, choklad eller mat med vin. Mer över så erbjuder vi även en vinprovning hängivna enbart åt vinet Amarone, och även den ädla drycken Champagne i en vinprovning för sig eller i kombination med mat.

 

För ost-älskaren: Vinprovning med fokus på ost- och vin i kombination

För choklad-älskaren: Choklad och vin, ännu godare än ost och vin?

För bubbel-älskaren: Gillar du mousserande viner? Då är det här för dig!

 

Glada deltagare på en taysta vinprovning med tända ljus och fina blommor

 

Omdöme vinprovning Taysta

• En rolig vinprovning!

• Passar alla nyfikna.

• Professionell och personlig sommelier.

• Fyra till åtta utvalda kvalitetsviner.

• Goda tilltugg.